Lavere skat kan give bedre familieliv

Der er mange fordele ved at sænke de høje skatter på arbejde, siger økonomerne igen og igen. Nu har DI fundet endnu en lille fordel.

Foto: Foto: Colourbox. Det kan bedre betale sig at arbejde meget i nogle perioder og slappe af med familien til andre tider, hvis topskatten sættes ned.
Læs mere
Fold sammen

Mange vil gerne arbejde hårdt i visse perioder for derefter at kunne tage på orlov og slappe af eller gå på nedsat tid i andre perioder af livet.

Men folk, som klumper deres arbejde sammen i visse perioder, straffes af de høje danske skatter. De kommer således til at betale mere i skat, selv om de tjener præcis det samme hen over en årrække som en person, der har et mere normalt arbejdsliv.

Det påviser DI i en ny analyse. Dansk Industri mener, at danske familier ville få en øget frihed til at lægge deres arbejdsliv mere optimalt til rette, uden at de bliver udsat for en økonomisk forskelsbehandling, hvis top- og mellemskatten blev fjernet. På den måde kunne skattesystemet bidrage til at øge familiernes muligheder for at få en bedre sammenhæng mellem privatliv og arbejdsliv.

Læs også: Professor: Skatten er alt for indviklet

Det kan illustreres med et lille eksempel, hvor to ens familier med to indkomster begge i snit tjener 32.000 kroner om måneden.

Nu beslutter den ene familie så at intensivere arbejdsindsatsen i fem år, så månedslønnen øges til 40.000 kroner for derefter at trappe arbejdstiden ned i de efterfølgende fem år, hvormed månedslønnen falder til 24.500 kroner. Men denne familier kommer så til at betale hele 164.000 kroner mere i skat end familien, der har samme konstante arbejdstid over alle ti år.

Det svarer til en gennemsnitlig ekstra skat på knap 1.400 kroner pr. måned.

Det progressive skattesystem omfordeler således ikke kun mellem rig og fattig, men også mellem familier og personer, som befinder sig forskellige  steder i livsforløbet. Også de økonomiske vismænd har i en analyse peget på, at der er store problemer ved at måle folks evne til at betale skatter ud fra et enkelt års indkomst.

Over halvdelen af den eksisterende økonomiske ulighed i samfundet skyldes således ene og alene, at vi befinder os forskellige steder i livet.

Læs også: Topskatten sender danskerne på sofaen