Lavere arveafgift ved at flytte til Sverige?

Internationale familier skal orientere sig i mange forskellige skatte- og afgiftsregler.

I Sverige skal der ikke betales skat af et arveforskud eller en gave, men når flere landes skatteregler er involveret, bliver sagen straks mere kompliceret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min far er mangemillionær og statsborger i Sverige, men bosat i Panama. Jeg tænker på, hvordan arveskatten er, hvis han ville give mig et forskud på arven for eksempel over én million kroner.

Jeg er dansk statsborger med bopæl i Danmark. Min far har snakket om, at det ville være bedre, hvis jeg enten fik svensk statsborgerskab eller flyttede til Sverige. Kan I fortælle mig om, hvordan skattereglerne ved arv og forskud på arv er i de forskellige tilfælde?

Og i tilfælde af, at man skal have boet i Sverige i en periode, hvor lang denne periode skal være, før de svenske skattekrav gælder og ikke de danske?

Med venlig hilsen L.

! Dit spørgsmål er ikke særligt egnet til en besvarelse i en brevkasse, da det involverer flere landes skattelovgivning. Omvendt er dit spørgsmål meget illustrativt for de problemer, som en international familieform udløser, når der skal ske økonomiske transaktioner inden for familien i form af gave, arveforskud og arv.

Mit svar her kan ikke erstatte en rådgivning, og du skal derfor alene se det som en teaser til de problemstillinger, som skal undersøges. Ud fra dine bemærkninger om din fars formue har jeg også kommenteret situationen ved din fars død.

I dit spørgsmål er tre landes skattelovgivning involveret. Panama, som er din fars bopælsland, Sverige, som er din fars nationalitetsland, og som du måske vil flytte til, samt Danmark, som er dit bopælsland. Jeg kender intet til beskatningen af gave, arveforskud eller arv i Panama. Hertil kommer, at der vedrørende et skifte ved din fars død også er spørgsmålet, om der sker skifte i Panama, og i bekræftende fald, om skiftet omfatter alle din fars aktiver eller kun den del af dem, som er placeret i Panama. Der er også spørgsmålet om, i hvilket omfang et skifte kan ske i Sverige, da din far bor i Panama. Jeg har intet kendskab til skiftereglerne i Panama eller Sverige. Så alle disse regler skal du og din far undersøge.

Et arveforskud er efter dansk ret en gave, som udløser pligt til at betale gaveafgift. Pligten til at betale gaveafgift udløses, såfremt gavegiver eller gavemodtager er bosat i Danmark. Selv om gavegiver og gavemodtager ikke er bosat i Danmark, udløses der også gaveafgift, såfremt gaven består i fast ejendom eller en erhvervsvirksomhed beliggende i Danmark. Skal der betales dansk gaveafgift fordi gavegiver eller gavemodtager er bosat i Danmark, kan gaveafgift betalt i udlandet af aktiver, der ikke befinder sig i Danmark, fratrækkes i den danske gaveafgift.

I Sverige skal der ikke betales skat af et arveforskud eller en gave. Om et arveforskud i Panama er en gave, som udløser panamesisk gaveafgift, eller en arv, der først udløser boafgift ved givers død, ved jeg ikke. Det må du og din far undersøge.

Flytter du til Sverige, slipper du for den danske gaveafgift, såfremt gaven består i andet end fast ejendom eller en erhvervsvirksomhed beliggende i Danmark. Hvor lang tid du skal bo i Sverige for at de danske skattemyndigheder vil anerkende dette, er det meget svært at udtale sig om. Praksis omkring bopæl i dødsfaldssituationen har været meget striks.

Når motivet for at flytte til Sverige er at slippe for gaveafgift, er der ingen tvivl om, at der vil blive set meget på motivet. Og uanset at motivet ikke er udtrykt direkte, vil du blive tillagt motivet, såfremt du flytter til Sverige og kort tid efter modtager gaven for så at flytte tilbage til Danmark. Du er i hvert fald nødt til at opgive din bopæl i Danmark, og det er mit bedste bud, at du skal bo i Sverige i nogle år. Du har mulighed for at indhente et bindende svar hos Skat. Nationaliteten har efter dansk ret ikke betydning for gaveafgiften.

I dødsfaldssituationen er de danske regler meget lempeligere. Her er det for boafgiften afgørende, om arvelader (din far) har bopæl i Danmark eller ej, når vi ser bort fra fast ejendom og erhvervsvirksomhed beliggende i Danmark. Der skal altså ikke betales boafgift alene på grund af, at du som arving bor i Danmark. Nationalitet er ligeledes underordnet. Du kan dog alligevel blive ramt af den danske boafgift. Dette vil være tilfældet, såfremt din fars bo ikke skiftes i Panama, eller såfremt boet alene delvist skiftes i Panama, og det bliver nødvendigt med et dansk skifte. For at du kan få legitimation til at råde over de aktiver, som din far efterlader sig, er det nødvendigt, at der sker et skifte. Sker skiftet ikke (fuldt ud) i Panama, må der altså skiftes et andet sted.

Jeg ved ikke, om du efter svensk ret kan få gennemført et skifte i Sverige. Kan du det, skal der ikke betales dansk boafgift. Kan du ikke få skiftet i Sverige, kan det blive nødvendigt med et såkaldt henvisningsskifte i Danmark. Ved et henvisningsskifte vil der være pligt til at betale dansk boafgift af alt, hvad der inddrages under skiftet.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk