Lave renter sender populær opsparingsform i graven

Det ekstremt lave renteniveau er tæt på at koste den traditionelle højrentekonto livet. I de fleste banker er det slet ikke muligt at låse pengene fast i en periode til en højere rente, viser ny test fra Forbrugerrådet Tænk.

De lave renter er godt i gang med at sende populær opsparingsform i graven, viser ny test fra Forbeugerrådet Tænk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Danskernes bankbøger bugner på trods af, at renterne er så lave, at pengene i realiteten bliver mindre og mindre værd på grund af inflationen. Tidligere har en oplagt løsning været at placere de penge, man ikke stod og skulle bruge, på en højrentekonto. Men den særlige opsparingsform, hvor man typisk låser pengene i ét til fem år til gengæld for en god rente, er en truet art.

Mange banker har helt droppet at tilbyde højrentekontoen til deres kunder. Det fremgår af en artikel i magasinet Forbrugerrådet Tænk Penge, som udkommer tirsdag. Her har projektleder Lars Baadsgaard testet, hvor man får den bedste rente på opsapringskonti med henholdsvis fast og variabel rente.

»Det ser ud til, at de fleste banker har droppet opsparingskontoen med fast rente, og for opsparingskontoen med variabel rente er billedet, at størstedelen af bankerne giver en så lav rente, at det nærmest kan være lige meget,« udtaler Lars Baadsgaard.

I alt har han sammenlignet renter på opsparingsprodukter i 15 forskellige banker. Og der tegner sig et helt klart billede af, at det er de mere utraditionelle banker som spanske Santander og svenske Ikano Bank, som forsøger at sætte sig på den del af markedet.

Eksempelvis tilbyder de klassiske danske banker enten et rundt nul eller noget, der ligger meget tæt på, til kunder med en opsparingskonto med variabel rente, mens man lige nu kan få op til 0,90 procent i rente hos Santander. Ved en opsparing på 250.00 kroner svarer det til en årlig renteindtægt på 2.250 kroner, mens man i en almindelig dansk bank får mellem 0-125 kroner.

Hvis man er klar til at binde sine penge i en periode til en fast rente, kan man få op mod mellem 0,85-1,05 procent i rente afhængigt af, om man vælger et eller tre år.

En måde at undersøge, hvor man aktuelt får den bedste rente på lige præcis det beløb og i den bindingsperiode, man ønsker, er at gå ind på prissammenligbningsportalen Mybanker.dk.

Forbrugerrårdet Tænk understreger, at man som bankkunder er dækket af den såkaldte indskydergaranti. Der er med andre ord ingen risiko ved at have en opsparing i en bank, så længe man holder opsparingen på under 100.000 euro - svarende til cirka 745.000 kroner.

Man kan sagtens oprette en højrentekonto med variabel eller fast rente i et andet pengeinstitut end det, man benytter til sine øvrige bankforretninger. Før man vælger at binde renten fast på en højrentekonto, skal man være opmærksom på, at det som regel koster et strafgebyr kaldet dekort, hvis man pludselig får brug for pengene og hæver dem i utide.