Lav rente taber til krisen

Lav rente og lave priser kan ikke vriste boligmarkedet ud af finanskrisens kløer.

Foto: Foto: Colourbox. Det er blevet meget billigere at købe hus på grund af lavere priser og lavere rente, men boligmarkedet er stadig i dybfryseren.
Læs mere
Fold sammen

Store rentenedsættelser efter et år med store prisfald burde være en drømmecocktail for aspirerende boligejere. Men når udsigt til økonomisk nedtur går op mod rentenedsættelser, så vinder krisen på knockout, og markedet forbliver trægt og køberne nervøse, skriver Børsen.

»Det lader til, at krisen trækker hårdere i boligkøberne end rentenedsættelserne, for der er ingen tegn på, at boligmarkedet bedres. Men det betyder ikke, at rentenedsættelserne ikke virker. De får ikke priserne til at stige, som man normalt ville se, men til gengæld virker de stabiliserende og afbøder endnu kraftigere prisfald, end dem vi ser nu,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Den månedlige ydelse på et etårigt flekslån på 1 mio. kr. er i dag efter skat helt nede på 2.416 kroner uden afdrag og 3.975 kroner med afdrag.

Siden oktober, da den etårige fleksrente var på sit højeste niveau siden Danmarks nej til ØMUen i 2000, er renten faldet næsten 2 procentpoint til 3,8 procent.

De lave renter og faldende priser giver ifølge chefanalytiker i Nykredit, Thomas Kyhl, førstegangskøbere rigtig god mulighed for at komme ind på markedet, fordi den andel, man skal betale af sin løn til boligudgifter - boligbyrden - falder markant, når renterne rutsjer nedad. Men indtil videre har det ikke sat gang i boligmarkedet.

Læs også: Fleksrenten dykker kraftigt