Lav rente giver ekstra kvadratmeter

Siden begyndelsen af 2014 er realkreditrenten faldet så meget, at det svarer til 14 kvadratmeter mere i et typisk parcel- eller rækkehus. Der er stor forskel på landsdelene, og København er det sted, hvor de lave renter giver færrest ekstra kvadratmeter.

Foto: Søren Palmelund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet syder og bobler med en stigning i antallet af handler i årets første måneder. En del af fremgangen skyldes de billige realkreditlån, som mange købere udnytter til at få en bedre bolig, end de ellers ville have råd til.

Geografien og kommunegrænserne har stor indflydelse på, hvor meget ekstra plads man kan få. Og hvis man går efter ekstra kvadratmeter, kan det være en god idé at søge uden for København.

Siden begyndelsen af 2014 er den lange realkreditrente faldet 1,5 procentpoint. Ifølge beregninger fra Nykredit betyder det, at for hver million man kunne låne i begyndelsen af 2014, kan man låne 142.000 kroner mere i dag til samme nettoydelse. Når man modregner den prisstigning, der har været i samme periode, svarer det til, at boligkøbere på landsplan kan få 14 kvadratmeter ekstra hus for pengene.

I Københavns Kommune er priserne steget så meget, at man kun kan få 2,8 ekstra kvadratmeter hus og 3,2 ekstra kvadratmeter ejerlejlighed i forhold til begyndelsen af 2014. På Frederiksberg kan boligkøbere få 3,0 ekstra kvadratmeter i parcelhuset og to ekstra kvadratmeter i ejerlejligheden. I de andre større byer er tallene lidt højere, og i den modsatte ende af skalaen findes der 13 kommuner, hvor man kan få mere end 35 ekstra kvadratmeter på grund af rentefaldene.

»Med nogle enkelte undtagelser er det kommunerne i københavnsområdet, hvor man ikke kan få så mange ekstra kvadratmeter. I den anden ende af skalaen er øerne og yderområderne på Sjælland og Fyn. Der er mange, der køber en bolig nu, fordi det er billigt at låne. Det kan måske komme bag på nogen, at man ikke får så meget mere bolig for pengene på grund af prisstigninger i deres del af landet,« siger Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit.

For boligkøbere kan det være en god idé at søge til områderne i udkanten af København, hvor der så småt er begyndt at komme gang i boligmarkedet. Her kan man få mange flere kvadratmeter for pengene, og ifølge eksperter ser det ud til, at priserne kommer til at stige. Hvis man ovenikøbet har en ejerlejlighed i København, som man overvejer at skifte ud med et hus i byens udkant, betyder prisstigningerne i centrum af byen, at tidspunktet er meget gunstigt.

Joachim Borg Kristensen forventer, at prisudviklingen vil få flere til at flytte væk fra Københavns centrum og slå sig ned i byens omegn. Samme tendens så man op til finanskrisen, hvor høje priser fik københavnerne til at sælge deres lejligheder og købe hus uden for byen, og hvor der i en periode var flere fraflyttere end tilflyttere.

»Dengang var priserne oppe på et rigtig højt niveau. Det betød, at der var flere, som havde svært ved at bytte en lejlighed i København til et hus i byen, og så blev de presset ud af det københavnske boligmarked. Det førte til bobletendenser ikke kun i København, men også mange andre steder på Sjælland, hvor man kunne finde store prisstigninger,« siger Joachim Borg Kristensen.

Under finanskrisen tøvede mange unge familier med et købe hus, siger Hans Skifter Andersen, der forsker i boligmarkedet ved Aalborg Universitet. Han forventer, at prisudviklingen igen vil føre til øget fraflytning.

»Der er foretaget undersøgelser af, hvor folk helst vil bo, der viser, at mange af dem, som bor i København, gerne vil flytte ud, hvor der er mere lys og luft. Hvis der kommer tilstrækkeligt meget gang i de her bevægelser, kan det betyde, at prisstigningerne stopper i København. Især, hvis renterne begynder at stige igen,« siger Hans Skifter Andersen.

Ejendomsmæglere fortæller, at de allerede nu oplever en tendens til, at folk flytter fra København til de omkringliggende kommuner.

»Vi oplever, at nogle begynder at søge ud fra byerne, og det er noget nyt på denne side af finanskrisen. Når man ser det her flyttemønster, skyldes det også, at priserne rundt omkring i landet er i bedring. Der er kommet en større tillid til prisudviklingen i områderne uden for byerne,« siger Mads Ellegaard, relationschef i Home, der tilføjer, at der dog på ingen måde er tale om en flugt fra storbyerne.

Lars Christensen er partner i ni Danbolig-butikker i København. Han fortæller, at både områderne uden for centrum og områderne uden for kommunegrænserne er blevet mere efterspurgte de seneste måneder.

»Der er flere end tidligere, der køber bolig på Amager, og det samme gør sig gældende i en bue rundt omkring København blandt andet i områder som Rødovre og Hvidovre. Prisforskellen på boliger i og uden for København er blevet så stor, at det får nogle til at flytte,« siger Lars Christensen.

Det er hans oplevelse, at de fleste boligkøbere udnytter de lave renter til at få en bedre bolig og ikke til at få et højere rådighedsbeløb. Køberne går efter et ekstra værelse, bedre beliggenhed eller en bolig i bedre stand.

Man skal dog passe på med at købe for dyrt, understreger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk. Efter hans mening er boligejerne i København sårbare over for fremtidige rentestigninger.

»I København udgør pengene til ejerboligen en meget større del af lønnen end andre steder i landet. Hvis vi kommer op på et højt renteniveau igen, skal man ikke regne med, at man nemt kan komme ud af sin bolig igen. Man skal købe en bolig, hvis man har brug for den og ikke for at få gevinst,« siger Morten Bruun Pedersen.