Langt flere boligejere laver store gør det selv-opgaver

Selvgjort er velgjort, lader flere og flere boligejere til at mene. Selv om danskernes velstand er vokset, så er andelen af boligejere, der sparer håndværkeren og selv udfører større opgaver på deres boliger, steget markant i de senere år. Risikoen er, at du forringer din boligs værdi, hvis du er en klamphugger.

Flere og flere danskere udfører selv større arbejder på deres boliger, men man skal være opmærksom på, hvilke opgaver man dog ikke selv må give sig i kast med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Flere og flere danske boligejere ifører sig overall og værktøjsbælte, når de kommer hjem fra deres almindelige arbejde. Derefter går de i gang med større håndværksmæssige opgaver for at vedligeholde og forbedre deres boliger. Det viser en endnu ikke offentliggjort rundspørge fra Bolius, som er boligejernes videncenter finansieret af Realdania.

Siden udgangen af 2013 er andelen af boligejere, der selv og evt. med hjælp fra venner og familie udfører store reparationer samt vedligeholdelsesopgaver i hjemmene, sprunget fra 35 til 49 procent. Det viser undersøgelsen, som er baseret på i alt 3.504 interview med danske boligejere over 25 år.

Fagekspert Henrik Bisp hos Bolius har en fortid som både tømrer og byggesagkyndig. Hans bud på en årsag til stigningen i større gør det selv-projekter er, at danskernes voksende brug af internettet har givet dem større adgang til informationer om, hvordan mere eller mindre komplicerede byggeopgaver skal udføres – og det har givet dem mod på at gå i gang.

»Forskellige producenter af alt fra ovenlysvinduer til andre byggematerialer lægger oplysninger og vejledninger ud primært rettet mod håndværkere. Men de er også tilgængelige for almindelige boligejere. Hvis man har hænderne skruet nogenlunde på eller har en fætter, der har det, så kan man godt sige, at det kan vi godt selv. For eksempel er udskiftning af vinduer ikke en kompliceret opgave,« siger Henrik Bisp.

En anden årsag kan være mangel på håndværkere i kongeriget.

»Det kan være nærmest umuligt at få fat på en håndværker. Jo mindre opgaven er, jo sværere er det. Og jo mindre opgaven er, jo højere pris forlanger de, fordi de hellere vil have større opgaver. Så travlhed i byggebranchen gør også, at flere læner sig mod at gøre det selv,« siger Henrik Bisp.

Største risiko

Bagsiden af medaljen er, at man risikerer at forringe sin bolig. Ifølge Bolius er den største risiko overtrædelse af reglerne på elområdet. Hjemmelavede løsninger har gennem tiderne været skyld i en del brande – også dødsbrande – ligesom skorstene og brændeovne, der ikke er tilsluttet korrekt, kan medføre brand. På VVS-området kan ulovligt og dårligt amatørarbejde resultere i vandskader, mens forkert tømrer- og murerarbejde i værste fald kan være livsfarligt, hvis de bærende og stabiliserende konstruktioner ikke er dimensioneret korrekt og udført forsvarligt.

Ulovligt og dårligt gør det selv-arbejde kan være dyrt, den dag huset skal sælges.

»En ting er at kunne læse en oplysning om, hvordan man skal gøre det. Men har man ikke det fulde kendskab til, hvordan noget udføres, så der er risiko for fugt eller træk, og så giver det en risiko for over tid at udvikle sig til en skade,« siger Henrik Bisp, som i sit tidligere job kiggede mange huse efter i sømmene.

»Jeg har set mange huse som byggesagkyndig, og jeg var opmærksom, når jeg kom til huse, hvor finishen ikke var helt i top, og det var udtryk for, at man havde gjort det selv og ikke professionelt. Men ofte kunne jeg ikke finde fejl i det, så det er et spørgsmål om, hvorvidt det bare ser dårligt ud, eller om det også er forkert udført. Hvis man kan se, at huset ellers fremstår renoveret og detaljerne ikke er i top, så kan det være et tegn på, at det er et sminket lig. Min bedste anbefaling er at få en håndværker eller en byggesagkyndig med ud, hvis det er situationen.«

Udvider kraftigt

Svenskbaserede Biltema er et af de senest ankomne byggemarkeder på det danske marked, og det udvider sortimentet kraftigt i retning af byggeri for gør det selv-folk, fortæller souschef Jacob Møller.

»Vi har været store på byggeri og værktøjsdelen i mange år. Men det tager fart på byggeområdet. Hvis der ikke var et marked, så ville vi ikke gøre det. Efterspørgslen er blevet større, og når vi spørger vores varehuse, så efterspørges der mange byggerelaterede produkter. Specielt værktøj og specielle beslag,« siger han.

Jacob Møller fortæller, at Biltema netop satser på værktøj til lavere priser end professionelt værktøj – men som kan stå distancen i forhold til de relativt få gange, en typisk gør det selv-person kommer til at bruge det.

I den forløbne sommer har vejret og danskernes lyst til eksempelvis at nyde det fra en ny terrasse sat sit præg på salget til folk iført overall og værktøjsbælte.

»Vi har solgt søm og skruer i alle størrelser og især beslag, stolpesko og justerbare terrassefødder – det er gode eksempler på det, folk har købt meget af i år med den gode sommer,« siger han.