Lang levetid tømmer pensionsopsparingen

Danskerne bliver ældre og ældre, og mange risikerer at komme til at mangle penge, fordi der ikke er taget højde for den forlængede levetid i pensionsopsparingen.

Foto: Linda Kastrup

Danskernes gennemsnitlige levetid er forlænget, hvilket naturligvis er glædeligt, men det betyder også, at mange pensionister risikerer at komme til at mangle penge i deres pensionisttilværelse, fordi der ikke er taget højde for den forlængede levetid i deres pensionsopsparing.

I dag har langt de fleste danskere en ratepension, der kan udbetales over 10-25 år. En opsparing på 1 mio. kr. svarer til en årlig udbetaling på 115.000 i ti år, mens en udbetaling af pengene over 20 år giver 66.000 kroner om året.

Når ratepensionen udløber, udbetales der ikke flere penge, og her vil flere og flere danskere altså opleve, at de stadig lever i bedste velgående.

Ifølge tal fra PFA Pension vil mere end seks ud af ti kvinder, der i dag er 65 år, blive mere end 85 år, mens over halvdelen af mændene, der i dag er 65 år, vil opleve at blive mere end 85 år.

Derfor opfordrer PFA Pension danskerne til at tjekke grundigt op på deres pension.

»Det er jo fantastisk, at danskerne lever længere og har et bedre helbred. Derfor er det også bare utrolig vigtigt at sikre, at der er penge til hele livet og ikke blot den forventede levetid, der var engang. Vil man være sikker på, at der udbetales pension, lige så længe man lever, så er det altså nu, man skal tage fat om problemets rod og få et overblik over pensionen. Få styr på din pension, før du står i en situation og mangler penge,« siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA Pension.


Den oplagte løsning for de danskere, der forventer at leve længe, er ifølge Carsten Holdum at supplere sin ratepension med produktet livrente, der giver en udbetaling så længe man lever.

Også pensionsekspert Søren Andersen, direktør i rådgivningsselskabet Invensure, anbefaler at folk overvejer en livrente.

»Min vurdering er, at de generationer, der går på pension nu, kommer til at ville rejse og lave alle mulige ting, også efter ratepensionen er ophørt. I øvrigt bliver de mere plejekrævende, kan færre ting selv og bliver nødt til at købe flere ydelser, jo ældre de bliver. Og det vil sige, at det kan være en god idé at supplere med en livrente,« siger han.

Han anbefaler dog, at man venter med at lave livrenten, til man når pensionsalderen. Da kan man nemlig lave ratepensionen om til en livrente.

»Man skal holde sin ratepension frem til pensioneringstidspunktet, og så skal man sætte sig ned og tage stilling til, hvilket udbetalingsforløb man gerne vil have i ens pension. Når man går på pension, er man nødt til at sætte sig ned og finde ud af, hvordan resten af ens økonomiske tilværelse skal se ud,« siger han.