Landinspektør fandt den glemte klausul

Den omstridte klausul, der risikerer at koste andelsforening et prisfald på 400 mio. kroner, lå frit tilgængelig i tingbogen. Landinspektør så den, da han undersøgte muligheden for at omdanne Grøndalsvænge til ejerboliger.

I det voldsomme slagsmål mellem andelsforeningen Grøndalsvænge og Københavns Kommune er der opstået den myte, at den omstridte klausul har været hemmelig eller skjult. Det er ikke tilfældet, siger manden, der fandt klausulen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det voldsomme slagsmål mellem andelsforeningen Grøndalsvænge og Københavns Kommune er der opstået den myte, at den omstridte klausul har været hemmelig eller skjult. Det er ikke tilfældet, siger manden, der fandt klausulen.

Klausulen betyder i princippet, at grundværdierne i andelsforeningen skal rulles tilbage, fordi kommunen som betingelse for at bidrage til stiftelsen af foreningen betingede sig, at andelshaverne ikke måtte tjene på at lade grundene stige i værdi.

Den erfarne landinspektør Hans Peder Faustrup, partner i firmaet Skelstedet, havde gennem længere tid på foreningens bestyrelses vegne undersøgt muligheden for at omdanne Grøndalsvænge til ejerboliger. Det betød, at han rutinemæssigt blandt andet slog op i tingbogen, og her optræder klausulen som et af de underliggende dokumenter, som i Københavns tilfælde er scannet ind – også selv om de som i dette tilfælde stammer fra begyndelsen af det forrige århundrede.

»Det er standardrutine at undersøge alle dokumenterne, når vi arbejder med at udstykke en ejendom, og i Grøndalsvænge var der tanker om at udstykke til ejerboliger. Jeg foretog forskellige undersøgelser i den forbindelse, og de økonomiske betingelser var en del af det,« forklarer Hans Peder Faustrup og tilføjer:

»Man kunne slå klausulen op i tingbogen. Den er ganske vist ældre end 1927, da loven om tinglysning blev vedtaget. Dokumenter fra før den tid ligger i protokoller og er sendt til Landsarkivet. Men i København er de fleste sat ind i arkiverne elektronisk som PDF-filer. Teksten i tingbogen er ganske kort, men så kan man klikke på de underliggende dokumenter. Det tager ganske få sekunder at åbne dem.«

Nej til ejerboliger

Udstykningen til ejerboliger blev nedstemt på en generalforsamling. Men landinspektøren havde allerede indsendt dokumenterne til Københavns Kommune for at finde ud af, hvad de betød for foreningens økonomi.

Kommunen svarede endeligt på forespørgslen i marts 2014 og var dermed blevet opmærksom på, at Grøndalsvænge i 2004 ophørte med at indsende sine vedtægtsændringer – og dermed værdistigninger – til godkendelse i kommunen.

Det skete, i forbindelse med at Grøndalsvænge i 2004 købte sig fri af kommunens tilbagekøbsret til grundene i foreningen, og hvor foreningen fik den opfattelse, at den havde frikøbt sig for alle klausuler.

Svaret slog fast, at der efter kommunens opfattelse stadig var en klausul, der betyder, at Grøndalsvænge ikke kan opløse sig selv, samt at der ikke må vedtages værdistigninger ud over det aftalte i den knap 100 år gamle klausul.

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation fastholdt torsdag aften klausulen, og nu tegner der sig et retsligt opgør om sagen. Det vil formentlig rejse spørgsmålet om, hvorfor foreningens faste advokat, Birgitte Grubbe, ikke kendte til klausulen.

»Jeg rådgav i 2004 foreningen om frikøb af kommunens tilbagekøbsret, og jeg havde tidligere hjulpet flere andre foreninger. Jeg forestillede mig ikke i min vildeste fantasi, at der fandtes et forbud mod, at man kunne få fortjeneste ved salg af grunden, når man havde frikøbt sig for kommunens tilbagekøbsret til grunden. Så derfor kiggede jeg ikke efter den,« siger Birgitte Grubbe.

Hun bekræfter, at man i tingbogen kan se, at der er tinglyst en servitut på det angivne tidspunkt ved stiftelsen af foreningen.

»Men man kan ikke umiddelbart se, at den har et forbud mod fortjeneste, men kun at den indeholder bestemmelser om bebyggelse og benyttelse og et forbud mod opløsning af foreningen. Landinspektøren kiggede netop i tingbogen i forbindelse med en opløsning, så der springer den i øjnene,« siger hun.

Enkeltstående tilfælde

Ifølge Københavns Kommune er der ikke andre grunde i kommunen, der er pålagt en lignende klausul.

Hvis Københavns Kommune i en kommende retssag får ret til at håndhæve klausulen, har Birgitte Grubbe udsigt til at blive involveret i erstatningssager, og hun vil derfor ikke uddybe sin holdning til sit ansvar i sagen.

»Jeg synes da, det er ubehageligt. Jeg er forsikret og har en advokat, og jeg vil ikke udtale mig om mit ansvar,« oplyser hun.