Landbrugspakken kan betyde billigere varer

Billigere kød i køledisken og et større udvalg af dansk brød på brødhylden kan blive bare nogle af effekterne af den nye landbrugspakke.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

København: Der er godt nyt til dig, der er glad for danske varer på hylderne. Den nye landbrugspakke vil nemlig give de danske landmænd mulighed for at producere mere, og det kan i sidste ende komme forbrugerne til gode, vurderer flere eksperter.

Særligt det faktum, at landbrugspakken giver landmændene mulighed for at gøde mere, vil i første omgang betyde mere dansk brød på hylderne. Det fortæller Henning Otte Hansen, der er seniorforsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet:

- Masser af brød bliver i dag produceret med udenlandsk korn, fordi den danske kvalitet ikke er god nok på grund af for lidt gødskning. På den måde kan landbrugspakken betyde mere danskproduceret korn i vores brød, fordi proteinindholdet i kornet bliver forhøjet.

Men den øgede kornkvalitet er ikke kun en god ting for brødelskerne. Den kan nemlig også betyde en smule billigere svinekød og kylling i kølediskene.

I dag importerer de danske landmænd rigtig meget udenlandsk korn til foder i staldene, og den import falder sandsynligvis som følge af landbrugspakken, hvor landmændene kan producere mere brugbart korn, fortæller Henning Otte Hansen.

Han bakkes op af Mogens Ove Madsen, der er lektor og forskningskoordinator ved Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet. Han tilføjer desuden, at Landbrugspakken giver de danske svineproducenter lov til at have flere grise, fordi pladskravene bliver lempet:

- Det er klart, at det her giver et ekstra pres på markedet, og det vil i hvert fald ikke få priserne til at stige, siger han til Ritzau Fokus.

Forbrugerøkonom hos Landbrug & Fødevarer Marianne Gregersen er dog ikke helt enig i, at der nu vil blive produceret mere svinekød, som vil presse priserne i supermarkedet:

- Vi forventer ikke et boom af for eksempel slagtesvin, for langt de fleste af dem bliver eksporteret til udlandet.

Hun understreger, at Landbrugspakken primært har til formål at fastholde arbejdspladser og at gøre dansk landbrug konkurrencedygtigt med andre landbrugslande. Derfor tvivler hun på, at den vil få effekt på priserne. Samtidig er hun ikke sikker på, at forbrugerne entydigt ønsker sig billigere varer:

- Der er i hvert fald en tendens til, at man er mere interesseret i fødevarekvalitet som forbruger og gerne vil betale ekstra. Vi har jo også set en vækst i salget af økologiske varer, siger Marianne Gregersen.

Men hvis du som forbruger foretrækker økologi, er landbrugspakken ikke gavnlig:

- Den nuværende retning mod at gå mod flere økologiske varer bliver udfordret af landbrugspakken, der primært har fokus på de traditionelle landbrug, mener lektor Mogens Ove Madsen.

Han bakkes op af Henning Otte Hansen i, at de økologiske landmænd er blevet en smule overset i pakken. Om det direkte vil resultere i færre økovarer på hylderne, er dog i sidste ende op til forbrugerne:

- Det er primært os forbrugere, der driver det økologiske marked. Når vi køber mere, bliver der produceret mere, slår Henning Otte Hansen fast.

Landbrugspakken, der har været meget omtalt på grund af dens miljøkonsekvenser, er torsdag blevet vedtaget af alle partier i blå blok.

/ritzau/FOKUS