Lån med fast rente står igen til at ramme rekordniveau

Renterne bliver ved med at falde. Danske boligejere kommer efter alt at dømme til at låne penge til en fast rente over 30 år til kun en halv procent i rente – nu både med og uden afdrag – fra mandag.

Igen fredag er renteudviklingen gunstig for boligejere, der kan låne penge til historisk lave renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Der lader ikke til at være nogen ende på renternes nedtur. Fredag tager de endnu et dyk.

Det betyder, at lån med fast rente over 30 år både med og uden afdrag fra mandag formentlig kun kan optages til en rente på en halv procent.

Det er konsekvensen af, at kurset på det 30-årige fastforrentede lån til en pct. i rente nu også i versionen uden afdrag fredag er gået over kurs 100. Det sætter en stopper for at udstede lånetilbud, mens allerede udstedte låntetilbud fortsat kan udnyttes.

Fredag middag ligger gennemsnitskursen på de afdragsfrie fastforrentede lån på 100,05, og hvis det niveau fortsætter dagen ud, vil lånet være lukket fra på mandag og afløst af versionen med en rente på en halv pct.

»Den sidste måned er de lange renter faldet ganske meget. Det skyldes en kombination af coronavirus, der har fået investorerne til at søge mod sikre værdipapirer, og at der i øjeblikket er mange investorer i markedet, der gerne vil placere deres penge,« skriver chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

Hun kalder det »et trist grundlag« for rentefaldet. Men omvendt medfører det for boligejere og boligkøbere historisk gode lånemuligheder og lavere ydelser.

Tittet frem før

Lånene til en fast rente på en halv pct. har tittet frem før. Tilbage i august faldt renterne også, så kursen på etprocentslånene kom over 100 og fremtvang lånene til en halv pct. Fordelen er, at der derfor allerede er udstedt lån til en halv pct. for så mange milliarder, at risikoen for den såkaldte indlåsningseffekt er væk. Indlåsningseffekten medfører for små låneserier, at obligationerne kan ende på få investorers hænder og blive illikvide med en træg kursudvikling.

Der er den åbenlyse fordel ved et lån med en halv pct. i rente, at det vil være billigere over hele lånets løbetid. Omvendt er kursen stadig så langt fra 100, at boligejeren eller – køberen får et mærkbart kurstab ved udbetalingen. Det betyder en større restgæld, som vil koste, hvis lånet skal indfries før tid.

I Totalkredit er kurserne fredag formiddag på halvprocentslån henholdsvis med og uden afdrag på 96,7 og 95,9, og Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, konstaterer, at låntagerne ikke kan få i både pose og sæk.

»Helt overordnet så er der fordele og ulemper ved begge lån. Man får det laveste kurstab på 1,0-pct. lånet, men til gengæld en højere kursfølsomhed på 0,5-pct. lånet. Samlet over hele lånets løbetid vil 0,5-pct. lånet samlet set være billigst. Har man derfor en længere horisont i sin bolig, så taler det for, at man vælger 0,5-pct. lånet,« skriver han i en kommentar.