LA-forslag: Andelsboliger skal kunne blive ejerboliger

Andelsboliger skal have muligheden for at blive omdannet til ejerboliger for blandt andet at forhindre penge under bordet i handler med andelsboliger, foreslår Liberal Alliance. Partiet fremsætter et beslutningsforslag i Folketinget fredag.

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I maj 2015 legede Venstre og de Konservative med tanken om en liberalisering af andelsboligmarkedet. Begge partier ville sætte priserne på andelsboliger fri efter folketingsvalget, men trak senere forslaget tilbage.

Nu blander Liberal Alliance sig i det meget diskuterede andelsboligmarked. I et beslutningsforslag i Folketinget fredag vil partiet foreslå, at andelsboligforeninger skal have mulighed for at omdanne andelsboliger til ejerboliger.

»Boligmarkedet skal være frit, herunder også andelsboligmarkedet. Det kan ske ved, at en andelsboligforening bliver enig med sig selv om, at den gerne vil være en ejerboligforening, så andelsboligerne omdannes til ejerboliger. Den frihed bør alle mennesker have, at hvis de ønsker at organisere deres boligform på en anden måde end den, de har i øjeblikket, skal de være frie til at omorganisere sig,« siger Liberal Alliances boligordfører, Ole Birk Olesen.

Men forslaget er ikke bare af principiel karakter. Flere andelsboliger bliver i dag handlet med sorte penge under bordet, og derfor vil muligheden for at omdanne andelsboliger til ejerboliger dæmme op for problemet, mener Ole Birk Olesen.

»Hvis nogle andelsboliger omdannes til ejerboliger, vil der være en mindre tilskyndelse til, at man tilbydes penge under bordet, men at man i stedet handler fuldstændig åbent,« siger han.

Idéen om at liberalisere andelsmarkedet bakkes op af Morten Skak, lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet. Han foretrækker dog en mindre vidtgående løsning ved at sætte priserne på andelsboliger fri.

»Det er vigtigere, at vi frigiver andelsboligerne, sådan at de må blive handlet til markedspriser. Det er en vigtigere og muligvis også en lidt bedre løsning, fordi man på den måde bevarer den form, hvor folk med lavere indkomster trods alt har lettere adgang til at få en bolig,« siger han.

Andelsboligforeninger er i dag underlagt Andelsboligloven, der blandt andet fastsætter regler for, hvor meget den pågældende andelsbolig må koste.

Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk efterlyser også en ændring af andelssystemet. Men han har ikke en færdig løsning.

»Vi må have kigget på området, men jeg kan ikke bare foreslå et eller andet. Det skal undersøges grundigt, hvis du piller et sted på boligmarkedet, så sker der noget et andet sted. Vi er også tilhængere af at bevare andelstanken,« siger han.

Andelstanken, der skal sikre muligheden for at finde billige boliger også i storbyerne, har tilsyneladende også mange tilhængere i Folketinget, for det kniber med opbakning til Liberal Alliances forslag fra Folketingets øvrige partier. Folketingets tre største partier, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre, frygter, at muligheden for at omdanne andelsboliger til ejerboliger vil betyde et endegyldigt farvel til andelsforeninger.

»Venstre er et liberalt parti, men vi er også et socialt-liberalt parti. Derfor vil vi gerne holde hånden under andelstanken. Men jeg kommer til at lave en blød afvisning af forslaget. Vi vil gerne være med til at se på, hvad der er af andre muligheder. Jeg går ikke rundt med bind for øjnene. Der er nogle udfordringer på andelsboligmarkedet især i større byer som København og Aarhus, hvor der er sorte penge under bordet, når der handles,« siger Venstres boligordfører, Britt Bager.

Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen, frygter, at de større danske byer bliver rigmandsghettoer, hvis Liberal Alliances forslag bliver en realitet.

»Forslaget fra Liberal Alliance vil gøre, at flere af de billigste boligformer i eksempelvis større byer vil blive omlagt til dyrere boliger. Dermed er det kun dem med de store indtægter, som kan komme til at bo i de andelsboliger, der vil blive lavet om til private ejerboliger,« siger han.

Dansk Folkepartis boligordfører, Merete Dea Larsen, er også afvisende over for forslaget.

»Det er ikke en tanke, vi bryder os om. Det vil i høj grad komme dem til gavn, som tilfældigvis ejer en andelsbolig i øjeblikket, som vil få muligheden for en stor gevinst her og nu. Samtidig vil det fjerne den pågældende andel fra boligmarkedet, og så er der færre billigere boliger,« siger hun.

Martin Hyllekvist, mægler med speciale i andelsboliger, finder LAs forslag voldsomt.

»Hvis det bliver muligt, så er der nok mange, der vil springe på det. Men det vil fjerne muligheden for billige boliger i byen. Selv hvis man giver mulighed for at sælge en andelsbolig til markedspris, vil det stadig være billigere end ejerboliger. Så jeg tror, det er en dårlig ide, der vil gøre det endnu sværere for folk at finde et sted at bo i byen,« siger han.

Læs Berlingske Business lørdag om enorme prisforskelle på andelsboliger.