Kvinders tidlige pensionering skaber problemer

De forlader dermed arbejdsmarkedet før mænd - og lever længere.

Kvinder vil have flere år i solen end, og eftersom de også lever længere, skaber det behov for længere forsørgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske mænd går på pension, gør deres koner dem ofte følgeskab, selv om de er flere år yngre, skriver Politiken onsdag.

Tendensen er markant og ser ikke ud til at ændre sig i fremtiden, viser en ny undersøgelse. Blandt 34-54-årige danskere regner 46 procent af kvinder med at gå på pension, inden de fylder 65 år, mens det samme gælder for 35 procent af landets mandlige befolkning.

Undersøgelsen, som Capacent Epinion har foretaget for PFA Pension, viser, at danskernes pensionsadfærd er voldsomt kønsopdelt, vurderer eksperter.

»Kvinder kan også i fremtiden forventes at trække sig tilbage ganske mange år tidligere end mænd, og at kvinden går på pension samtidig med sin mand, er særegent dansk. I Norge, Sverige og Finland ses det ikke«, siger professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet til Politiken.

Forventningerne til pensionen er samtidig forskellig, alt efter om man er ansat i det private eller det offentlige. 54 procent af offentligt ansatte regner med at gå på pension, inden de er fyldt 65 år. Blandt privatansatte er andelen 42 procent, viser undersøgelsen fra PFA.

Netop mangel på arbejdskraft har enorm opmærksom fra eksperter og politikere i disse år, fordi der hersker generel enighed om, at flere skal arbejde mere, hvis der skal være råd til velfærd i fremtiden. Alligevel har ingen fokus på den markante forskel mellem mænd og kvinder, vurderer Per H. Jensen.

»Kvinders pensionsmønster er fuldstændig overset. Fakta er imidlertid, at man kunne nå stort set alle mål for tilbagetrækning, hvis tidspunktet for, hvornår kvinder går på pension, kan hæves til samme niveau som mænds«, siger Per H. Jensen til Politiken. Forskerne peger på, at seniorordninger kan få flere kvinder til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Det er korrekt, at regeringen ikke har fokus på kønsforskellen, fortæller beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

»Først og fremmest skal den enkelte og de enkelte par selv afgøre, hvornår de vælger at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Men når det er sagt, så er det helt klart, at det er dyrt for samfundet, hvis folk trækker sig for tidligt tilbage«, siger Støjberg i en mail til Politiken.