Kvinders pensionsalder haler ind på mænds

Efterhånden som vi går senere og senere på pension, bliver der også mindre og mindre forskel på, hvornår kvinder og mænd træder tilbage fra arbejdsmarkedet, viser analyse fra pensionsselskab.

Industriens Pension har ikke spurgt selskabets medlemmer, hvorfor de går senere på pension, men ifølge forsikringsdirektør Joan Alsing er det tydeligt, at udligningen mellem mænd og kvinders pensionsaldre skyldes større ligestilling på arbejdsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tid, hvor kvinder trådte tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet end mænd, er muligvis ved at være forbi.

Det peger en analyse fra pensionsselskabet Industriens Pension i hvert fald på.

Over de seneste syv år har pensionsalderen hos pensionsselskabets kvindelige medlemmer hastigt nærmest sig pensionsalderen hos de mandlige medlemmer. Samtidig bliver den gennemsnitlige pensionsalder højere, konkluderer analysen.

Fra 2007 til 2014 er forskellen mellem pensionsalderen hos Industriens Pensions mandlige og kvindelige medlemmer gået fra at være mere end halvandet år til mindre end et år.

Industriens Pension har ikke spurgt selskabets medlemmer, hvorfor de går senere på pension, men ifølge forsikringsdirektør Joan Alsing er det tydeligt, at udligningen mellem mænd og kvinders pensionsaldre skyldes større ligestilling på arbejdsmarkedet.

»Kvinders arbejdsliv begynder at ligne mænds mere og mere. De varetager i højere grad de samme funktioner, og det er ikke længere en selvfølge, at mænd trækker sig tilbage senere,« siger hun.

»Når vi er ude i vores store medlemsvirksomheder, kan jeg se, at det er lige så meget kvinder, som det er mænd, der varetager opgaverne.«

Også hos et af Danmarks største pensionsselskaber, PFA, ser man en tendens til, at mænd og kvinder nærmer sig hinanden på arbejdsmarkedet.

»Vi kommer fra et niveau, hvor mænd har de højeste lønninger, den højeste erhvervsfrekvens og de fleste arbejdstimer,« siger forbrugerøkonom Carsten Holdum og fortsætter:

»Men selv om det tager tid, haler kvinderne ind på mændene på arbejdsmarkedet. De uddanner sig lige så meget eller mere, og de bevæger sig langsomt ind på at være på lige fod med mænd på arbejdsmarkedet. Det er den langsigtede trend, vi kan se i vores tal.«

I 2007 var de kvindelige medlemmer af Industriens Pension i gennemsnit 61,6 år, når de trak sig tilbage fra arbejdsmarkedet, mens mændene var 63,2 år. De tal var i 2014 vokset til 64,0 år for kvindernes vedkommende og 64,8 for mændenes.