Kvinder vælger den livslange pension

Kvinder går med livrem og seler og sætter pensionsopsparingen på en uudtømmelig livrente, mens mændene spiller højt spil og placerer pengene på en ratepension, som er tømt i løbet af en årrække.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens de fleste mænd sætter pensionsopsparingen ind på en ratepension, som udbetales over 10, 15 eller 20 år, vælger kvinder i høj grad at sætte pengene ind på en livrente, der løber, indtil man dør.

En ny undersøgelse, som Danica Pension har lavet for Berlingske Business, viser nemlig, at 53 procent af de erhvervsaktive kvinders pensionskroner bliver sat ind på den livslange pensionsud­betaling. Det tilsvarende tal for mænd er 30 procent.

Til gengæld sætter mændene så 57 procent af deres opsparing ind på en ratepension, mens kvinderne nøjes med 29 procent.

»At kvinderne vælger en livrente, kan hænge sammen med, at det oftest er det produkt, der tilbydes gennem en arbejdsgiver. Men formentlig er kvinder også bedre til at tænke langsigtet,« siger chef­økonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen.

Han forudser dog, at livrenten også vil blive mere populær blandt mændene fremover.

»Med den nye skattereform kan du fortsat indbetale alt det, du vil, på en livsvarig livrente og samtidig få fuldt fradrag. På en ratepension kan du højest indbetale 100.000 kroner om året fra 2010 med fuldt fradrag,« siger Jens Christian Nielsen.

Fordelen ved en livrente er, at man ikke risikerer at løbe tør for penge. Samtidig kan den ofte konkurrere med en ratepension, som udbetales over 20 år. En person, som har sparet en million kroner op, får udbetalt 60.600 kroner om året i 20 år, hvis opsparingen er en ratepension, men 64.300 kroner med en livrente.
Ulempen ved en livrente er, at efterladte som udgangspunkt ikke arver opsparingen, hvis man dør efter kun få år som pensionist.

Det er dog muligt at forsikre sig ud af dette, men intet er som bekendt gratis, og det skærer en del af den årlige udbetaling.