Kvinder sparer for lidt op til pension

I samtlige kommuner i landet sparer kvinder mindre op til pensionisttilværelsen end mænd, men forskellen er størst i de nordsjællandske velhaverkommuner.

Kvinder sparer mindre op til pension end mænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om kvinder i ligeså høj grad som mænd har indtaget arbejdsmarkedet, halter de fortsat efter, når det gælder muligheden for at leve livet på første klasse, når arbejdstøjet permanent skiftes ud med fritidstøjet som pensionist.
Årsagen er den simple, at kvinder sparer mindre op:

»Der er fortsat et langt stykke vej, før kvindernes pensionsindbetalinger kommer på højde med mændenes. Ser vi på indbetalinger på både livrente, rate- og kapitalpensioner, indbetaler kvinder i gennemsnit 36.993 kroner om året, mens mænd i gennemsnit indbetaler 56.738 kroner,« siger cheføkonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen.

Mændene sparer altså 53 procent ekstra op om året, og det giver en årlig udbetaling på 127.201 kroner om året i gennemsnit på en livrente, mens kvinder må nøjes med 82.900 kroner.

Der er store regionale forskelle på, hvor meget kvinder halter efter mænd, når det gælder pen­sionsopsparing

Den største forskel finder vi i velhaverkommunerne nord for København. For selv om kvinder i Hørsholm, Rudersdal og Gentofte sparer mere op end kvinder andre steder i landet, sparer de kun mellem 41 og 43 procent op i forhold til mændene.
Det er væsentligt mindre end i Ishøj, hvor kvinders pensionsindbetalinger udgør 78 procent af mænds. Dermed er Ishøj den kommune, hvor der er mindst forskel mellem kønnenes opsparing.

Pas på – måske holder idyllen ikke

At forskellen er så stor i kommunerne nord for København hænger sammen med lønnens størrelse: »I disse områder tjener mænd ofte mere, og fordi det er skattemæssigt mest optimalt at lade den højestlønnede spare mest op, ser vi en meget stor forskel i pensionsindbetalingerne her,« siger Jens Christian Nielsen.
Han advarer dog kvinderne mod at tænke for meget på den umiddelbare økonomiske fordel for familien. For hvis familieidyllen krakker, ser det skidt ud:

»Nye skilsmisseregler betyder, at hver part tager sin pensionsopsparing med sig videre i livet. En kvinde er derfor ofte ringere stillet og må indstille sig på, at hun er herre over sin egen opsparing før, under og efter skilsmissen,« siger Danica Pensions cheføkonom.

Han opfordrer ægtepar til at få lavet en ægtepagt, mens alt er godt, der beskriver, hvordan pensionsopsparingerne skal deles i tilfælde af en skilsmisse.