Kursfald på fastforrentede lån gør det dyrere for boligejere

De seneste tre måneder er de lange renter steget. Det har fået kurserne på de fastforrentede realkreditlån til at falde, og 4 pct. fastforrentede realkreditlån er faktisk i spil igen.

Boligejere skal vende sig til atter at høre om renter på 4 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Palmelund
»Aktuelt ligger kursen på de 30-årige fastforrentede realkreditlån mere end 6 kurspoint lavere end ved rentebunden i maj. Alene i dag, torsdag, er der skåret 3/4 kurspoint af kurserne på de toneangivende fastforrentede lån,« oplyser Nordea Kredits boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Boligejere skal derfor vende sig til atter at høre om renter på 4 pct., hvad fastforrentede lån uden afdrag angår.

»Det 30-årige afdragsfrie 4 pct. lån har nemlig i dag, torsdag, handlet til en kurs under 100, hvorfor lånet igen vil være åbent for udstedelse fra i morgen fredag - selvfølgelig forudsat, at der ikke sker store uventede hændelser på markedet frem mod lukketid,« anfører Nordea Kredit.

Effekten er dog til at overse, da det »kun« koster 400 kr. ekstra i månedlig ydelse for nye boligejere.

For tre måneder siden kunne man for eksempel optage et fastforrentet afdragsfrit lån på 1 mio. kr. til en rente på 3 pct., en hovedstol på 1.039.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 2.310 kr. Torsdag hedder renten 3,5 pct., hovedstolen 1.070.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat 2.710 kr. Hovedstolen er således steget med godt 30.000 kr., mens den månedlige ydelse efter skat er steget med 400 kr.

Eksisterende boligejere med fastforrentede lån bør dog ifølge Nordea Kredit læne sig tilbage og glæde sig over den seneste tids renteudvikling.

»Har de et lån på 1 mio. kr., så betyder udviklingen nemlig, at de kan indfri deres lån for godt 60.000 kr. mindre i dag end for blot 3 måneder siden - for eksempel i forbindelse med en konvertering,« anfører Nordea.