Kunderne skal betale for bankpakken

Støttepakken til bankerne har indbygget en høj rente til Staten. Det kommer kunderne til at betale for.

Foto: Arkivfoto: Henning Bagger. Det bliver nok en anelse dyrere at være bankkunde. Til gengæld er der bedre mnuligheder for at undgå en decideret kreditklemme.
Læs mere
Fold sammen

Den gode nyhed er, at det nok bliver lidt lettere at få bankens ja til et nyt lån, for nu kommer der ekstra penge i kassen. Men det bliver sandsynligvis ikke gratis for danske bankkunder, at et bredt flertal i Folketinget søndag aften nåede til enighed om endnu en støttepakke til finansbranchen, den såkaldte Bankpakke II.

Det forudser en privatøkonomisk rådgiver og direktøren for en af Danmarks største banker.

Staten stiller nemlig de i alt op til 100 milliarder kroner til rådighed på den betingelse, at den får en årlig rente på 10 procent af bankerne, og det er væsentligt over den pris, som bankerne normalt betaler for finansiering af udlånet. Det vil med stor sandsyinlighed betyde højere priser for kunderne.

"Den her betaling vil afspejle sig på priserne i banken, men det nuværende lave renteniveau gør, at det nok ikke bliver voldsomt," siger Peter Schütze, der er formand for finansrådet og direktør for Nordea i Danmark, til Ritzaus Bureau.

Fast aftale eller bankens beslutning?

Kim Valentin, der er privatøkonomisk rådgiver og direktør for Finanshuset i Fredensborg, forudser også, at renter og gebyrer vil stige.

Hvis man har en fast aftale med banken, der er bundet op på for eksempel Nationalbankens diskonto eller en anden sats, så ændrer denne aftale for så vidt ikke noget, siger Kim Valentin til Danmarks Radio. Men har man en aftale, hvor banken alene bestemmer renten, så bliver det sikkert dyrere at være kunde, mener han.

Bankerne kan også vælge at tage sig betalt på en anden måde en via renten - nemlig ved at lade gebyrerne stige.

Læs også: Forbrugerrådet tilfreds med bankpakke

Mybanker forudser på samme vis, at forbrugerne må betale en del af gildet. Det vurderer administrerende direktør John Norden.

- Nogle kunder - næsten de fleste - kommer til at betale højere udlånsrenter. Det er blevet dyrere for bankerne at låne penge. Den regning bliver sendt videre til kunderne. Det kan ikke være anderledes, siger John Norden til Ritzau.

Smiley ved indgangen

Kim Valentin noterer over for DR Nyheder en god effekt af bankpakken set fra kundernes synspunkt. Politikernes krav til gennemsigtighed omkring solvens - altså den kapital en bank har til fri rådighed til at klare vanskelige tider -  gør det nemlig nemmere at gennemskue, om ens egen bank er sund eller i vanskeligheder.

Det er en meget positiv effekt af bankpakken, at det bliver en  slags "Smiley"-ordning, så man på det nærmeste ved indgangen kan se, om det er en god eller dårlig bank, man går ind i, mener Valentin.

Det hæfter også John Norden fra Mybanker sig ved:

"Der er ingen banker, som bliver sat uden for det gode selskab. Samtidig sikres der kapital, så bankerne kan komme ud af dårlige aftaler i ro og mag. Det er på mange måder en god og afbalanceret bankpakke. Samtidig stilles der krav om gennemsigtighed, så vi som kunder kan se, hvor sunde bankerne er," siger John Norden.

Læs også: Professor: Bankpakke holder renten i skak

Gennemsigtigheden vil være en fordel for både bankkunderne og investorerne, mener professor Jesper Rangvid fra Handelshøjskolen i København, CBS.

"Det betyder, at der kommer mere gennemsigtighed for både bankkunder og investorer," siger Jesper Rangvid til Ritzau. Han står selv bag mange af de forslag, der endte i bankpakken.

Bankerne får med kreditpakken stillet i alt op til 75 milliarder kroner til rådighed, mens realkreditinstitutterne kan låne op til 25 milliarder kroner. Renten afhænger af sundhedstilstanden hos den enkelt bank og kan derfor variere fra godt ni til knap 12 procent med et gennemsnit omkring 10. Ansøgningsfristen er 30. juni.

Læs også: "Historisk foræring" til bankaktionærer