Kundeoprør på vej i Nykredit om bidragssatser

Kunder i landets største realkreditinstitut kan stille op til repræsentantskabet. Alligevel er 97 ud af 100 medlemmer opstillet af bestyrelsen, og det får nu en kunde til at reagere.

I Nykredit kan kunder stille op til repræsentantskabet, men 97 ud af 100 medlemmer er i dag opstillet af bestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Nu skal kunderne i de danske realkreditinstitutter høres, når de eksempelvis råber op om for høje bidragssatser. Landets største realkreditinstitut er ejet af kunderne gennem Foreningen Nykredit, og her kan kunder blive valgt ind i det 100 mand store repræsentantskab. Men i dag er 97 ud af 100 medlemmer opstillet af bestyrelsen, og det vil Rasmus Visby, der er kunde i Nykredit og Totalkredit, gøre op med.

Det skriver Jyllands-Posten.

Derfor har han stiftet foreningen Consum, der forsøger at få kunder i Nykredit og Totalkredit til at stille op til repræsentantskabet:

»Jeg vil gerne opfordre så mange som muligt til at gøre dette. Vi skal have gjort op med, at stort set hele repræsentantskabet er udpeget af bestyrelsen og derfor handler i bestyrelsens interesse frem for kundernes,« siger Rasmus Visby til Jyllands-Posten.

Han kritiserer Nykredits bestyrelse for i forbindelse med et valg at oplyse, at »bestyrelsen opstiller kandidater til valget.« Han kritiserer også opstillingsreglerne. Hvis man ønsker at stille op til repræsentantskabet, skal man finde 25 andre kunder og medlemmer af Foreningen Nykredit, som skal skrive under på, at de vil pege på en som kandidat, og det er svært, mener han.

Nykredits bestyrelsesformand afviser, at medlemsdemokratiet halter:

»Hvis der er nogle kunder, der har lyst til at stille op til repræsentantskabsvalget, hilser vi det velkomment. Det er jo vores kunder, og alle synspunkter - også i forhold til bidragssatser - er velkomne,« siger Steen E. Christensen til Jyllands-Posten og tilføjer, at reglerne om støtte fra 25 andre medlemmer er værnsregler, der skal sikre, at det ikke er hvem som helst, der kommer til at sidde i repræsentantskabet og styre Nykredit og de over 60 milliarder kroner i kapital, realkreditinstituttet besidder på vegne af sine en million boligkunder.