"Kun mit navn står på det fælles hus"

Hvad betyder det ved skilsmisse eller død?

Ved skifte - ved dødsfald eller skilsmisse - opgøres hver ægtefælles bodel, og kun den eller de positive bodele skal deles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I forbindelse med oplægning af lån gjorde banken mig opmærksom på, at kun mit navn står på husets skøde. Huset byggede vi sammen, efter vi blev gift, og vi har børn sammen.

I tilfælde af min død eller en skilsmisse, har det så nogen betydning, at kun mit navn står på skødet?

Med venlig hilsen N.

! Når huset står i dit navn, så indgår det i din bodel. Ved skifte – enten i forbindelse med skilsmisse eller på grund af dødsfald – opgøres ægtefællernes bodele. Hvis begge har positive bodele, deles nettoformuen i to dele. Har den ene ægtefælle en negativ bodel, skal denne ikke deles, mens den anden ægtefælles positive bodel skal deles.

Dine kreditorer kan holde sig til det, du ejer, det vil sige også hele ejendommen. Hvis din ægtefælles bodel er negativ, og ægtefællen dør, så skal du aflevere halvdelen af nettoformuen, med mindre der er en form for særeje (fuldstændigt eller kombinationssæreje).

Hvis I ønsker, at begge ægtefæller skal stå på skødet, kan det klares ved en gaveægtepagt, der tinglyses som adkomst for din ægtefælle for halvdelen. Der betales ikke gaveafgift af en sådan gave. Dette vil kunne være hensigtsmæssigt, hvis I vil sikre længstlevende bedst muligt økonomisk.

I kan kombinere ægtepagten med et testamente og derved sikre, at længstlevende kan skifte mod kun at aflevere samlet 1/32 til børnene.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk