Kun 27 kommuner har genvundet tabt boligformue

Det går stærkt, når der skal sælges ejerlejligheder i København. Men det samme er langtfra tilfældet på resten af boligmarkedet. Store dele af det danske boligmarked er stadig ikke kommet sig efter at være slået i gulvet af finanskrisen.

Foto: Mathias Løvgreen. Boligøkonom i BRF Mikkel Høegh påpeger, at de historisk lave renter giver de danske boligejere nogle meget attraktive lån, og det har været med til at presse priserne op.
Læs mere
Fold sammen

Det viser en analyse, som BRFkredit har lavet. BRF har set på, hvordan det er gået med det danske boligmarked netop nu, hvor det er ti år siden, at den amerikanske finanskoncern Lehmann Brothers krakkede. En konkurs, som satte gang i den lavine, der blev til finanskrisen.

Finanskrisen gav som bekendt voldsomme prisfald på ejerboligerne herhjemme, og BRF har set på, hvordan det er gået med priserne, siden de nåede bunden. Det skete i tredje kvartal af 2008. Konklusionen er, at det langtfra er alle steder, at boligpriserne har indhentet det tabte terræn. Kun i 27 af landets kommuner er boligformuen kommet op på det samme niveau som før finanskrisen.

Boligøkonom i BRF Mikkel Høegh påpeger, at de historisk lave renter giver de danske boligejere nogle meget attraktive lån, og det har været med til at presse priserne op.

»Der har de senere år været bekymring om, hvorvidt der tegner sig en ny boligboble, og det er særdeles ejerlejlighederne i hovedstaden, der er omdrejningspunktet i debatten. Der er dog langtfra tale om ét samlet boligmarked. Danmark er splittet, hvor vi i storbyerne ser stigende priser, mens vi andre steder i landet ser det modsatte,« fremhæver Mikkel Høegh i analysen.

Økonomien presset i bund

I analysen kan man se, at det flere steder på boligmarkedet er gået så godt, at priserne i dag er højere end før finanskrisen. Det gælder blandt andet på Frederiksberg samt i København, Aarhus og Skanderborg. Det er områder, som samtidig har været præget af en ganske pæn nettotilflytning. Derfor er prisstigningerne ikke helt unaturlige.

Flere økonomer har fremhævet, at for den danske økonomi som helhed betød kollapset på boligmarkedet, at vi blev ramt ekstra hårdt af finanskrisen. Værst gik det ud over ejerlejlighederne i København, hvor mange måtte sælge med tab.

»Den situation er ikke ønskværdig for nogen, da det satte boligmarkedet i stå og var en medvirkende faktor til, at den økonomiske krise blev så dyb med bekymrede forbrugere og stigende arbejdsløshed til følge,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.