Kronepanik kan udløse ny boligboble

Renten brager ned og giver boligkøbere og boligejere stadig billigere lån. Lavere rente fører til højere boligpriser og der er ingen udsigt til, at den udvikling er ved at stoppe.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Danmarks Nationalbank er ude i et højest utraditionelt forsvar af den danske krone, som for tiden sender renten nedad med sjældent set fart.

De kun få uger gamle to procents lån med 30 års løbetid og med afdrag er således tæt på at lukke, hvilket kan sende nye 1,5 procents lån frem.

På helt korte fleks- og rentetilpasningslån har renten tilmed oplevet at dykke under nul. Det fik mandag Nykredit til at annoncere stop for udbetaling af lån med minusrenter.

Det nye og højest uventede rentefald bekymrer en af Danmarks førende bolig-økonomer, lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet. Han frygter, at det kan fremprovokere flere uheldige tilstande på det danske boligmarked.

»Lige nu er det spekulation mod den danske krone, som presser renten meget langt ned, og den slags spekulation kan godt stå på i nogen tid. Det er næppe noget, der bare sådan stopper lige med det samme. Faren ved dette er, at folk vænner sig til en ekstremt lav rente og indretter hele deres økonomi efter det. Eller køber ny bolig ud fra en forventning om, at renten vil blive ved med at være lige så lav som nu i al fremtid,« siger Morten Skak.

Den lave rente har kræfter til at sende boligpriserne betydeligt op. Et samlet rentedyk på et halvt procentpoint kan give en stigning i boligpriserne på så meget som fire procent, vurderer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard.

»Som regel køber folk for det fulde beløb, de har til rådighed. Så rentefaldet kan godt få fuld effekt på boligpriserne,« siger hun.

Rentefaldet slår hurtigst igennem på boligpriserne i København og de store byer, hvor der er størst rift om boligerne, og hvor flere nu får råd til at bo på grund af den lave rente. Og i København har boligpriserne endda så meget fart på, at de har mere end spist fordelen ved rentefaldet op, viser beregninger fra Nordea Kredit.

»Lejlighedskøbere i København har faktisk fået forringet deres købsmuligheder på trods af de faldende renter – simpelthen fordi de voldsomt stigende lejlighedspriser har spist hele rentefaldet op,« påpeger chef-analytiker Lise Nytoft Bergmann.

Falder de korte renter yderligere hos Danmarks Nationalbank, er det noget, som kan skabe store problemer i bankerne.

»Det vil skade hele det finansielle system herhjemme,« siger Jesper Berg, bankdirektør i Nykredit.

Uroen om kronen skaber også så oprørte vande på det danske obligationsmarked, at flere investeringsforeninger har suspenderet handlen med investeringsbeviser med danske obligationer.

»Vi har ikke kunnet få troværdige priser på de danske obligationer, som kun har været handlet sporadisk. Vi har derfor valgt at suspendere handlen,« siger Tina Hjorth Hetting, chef for Investment Management hos Danske Invest.