Krisen trækker skilsmisser i langdrag

Mange par i opbrud er tvunget til at blive boende sammen under umulige forhold på grund af den økonomiske krise.

At være tvunget til at blive boende under samme tag midt i en skilsmisse kan være en næsten ubærlig situation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en i forvejen meget anstrengt situation, som risikerer at esplodere mellem hænderne på parterne, når en uundgåelig skilsmisse trækkes i langdrag, fordi den økonomiske krise gør det umuligt at sælge boligen - eller gør det svært for den ene part at overtage den tidligere fælles bolig.

Mange "par" er derfor tvunget til at blive boende sammen, selv om ingen af parterne længere ønsker det.

Selv om det kan synes næsten umuligt, gælder det i sådan en situation om at holde hovedet koldt og sikre, at begge personer kommer fornuftigt gennem bruddet, også økonomisk:

"Sådanne omstændigheder kan for alvor optrappe konflikterne i en i forvejen anspændt situation, og hvis en af parterne alligevel får mulighed for at finde en anden bolig, kan det være vanskeligt at blive enige om, hvordan udgifterne til boligen skal fordeles," siger Mie Rahbek Thomsen, advokatfuldmægtig hos Advodan i Slagelse.

Det gælder om at aftale nogle fornuftige spilleregler: For at undgå, at en allerede konfliktfyldt situation udvikler sig til at blive mere kompliceret, er det vigtigt, at der indgås nogle skriftlige aftaler omkring udgifterne og bodelingen i øvrigt, påpeger hun.

Når man skal udregne fordelingen af udgifterne til boligen gælder følgende praksis:

Hvis begge parter står på skødet, skal begge parter hver betale halvdelen af udgifterne til terminsydelser, ejendomsskat og forsikring for den fælles ejendom. Forbrugsudgifterne betales af den part, som bliver boende i ejendommen. Til gengæld må den part, som fraflytter, selv betale sine udgifter til den nye bolig. Endeligt skal den blivende part betale en lejeværdi af ejendommen svarende til markedslejen for ejendommen. Beløbet medtages i parternes endelige bodeling.

"På trods af praksis er det altid muligt med advokatens hjælp at aftale sig frem til en anden fordeling af udgifterne, som begge parter finder rimelig. På den måde er der det mindre at skændes om, og ventetiden bliver mindre ubehagelig," siger Mie Rahbek Thomsen.

Læs også: Blev du snydt i skilsmissen?

Læs også Brevkassen med svar på spørgsmål om arv, skat, skilsmisse og meget mere