Krisen sender flere til inkasso

Den sorte bog med dårlige betalere vokser. SP-penge afbøder kun lidt.

Et stigende antal danskere opgiver at betale alle regninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Danskernes evne eller vilje til at betale regningerne er faldende. Det er i hvert fald erfaringen, som to danske inkassofirmaer og et skyldnerregister gør sig for tiden.

Såvel direktør Ole de Neergaard fra Intrum Justitia som direktør Tommy Olsen fra Visma Collectors siger til Jyllands-Posten, at antallet af inkassosager er stigende.

"Kreditterne i banker er blevet så stramme, at folk ikke længere har råd til at betale deres gamle gæld, og mange er havnet i en egentlig gældsfælde," siger Ole de Neergaard til avisen. Han peger også den stigende ledighed og den generelle økonomiske krise som forklaring på stigningen.

"Det vil ofte være de svageste i samfundet, der først bliver arbejdsløse, og de har måske i forvejen gæld og ryger derfor hurtigt til inkasso," siger Ole de Neergaard fra Intrum Justitia til Jyllands-Posten.

At danskerne netop har fået over 22 milliarder kroner i hånden fra SP-opsparingen, kan disse inkassofirmaer ikke umiddelbart aflæse i indberetningerne.

"Vi har kun mærket meget lidt til udbetalingen af SP-midlerne og primært hos folk, der ikke er vant til at skylde penge. Det er min klare opfattelse, at SP-midlerne er blevet brugt til at forsøde tilværelsen," siger Tommy Olsen fra Visma Collectors til avisen.

Birger Baylund fra Debitor Registret har tidligere fortalt til Dinepenge.dk, at 23.000 danskere i første halvår er blevet slettet fra listen over dårlige betalere - 4.000 flere end i samme periode sidste år - men den sorte bog er alligevel blevet større: 29.000 nye dårlige betalere er nemlig kommet til siden 1. januar 2009 alene hos Debitor Registret.

"Rigtigt mange af de registrerede dårlige betalere er gode til at glemme, at de skylder penge. Først når de bliver nægtet at købe mere, tager de gælden alvorligt," siger Birger Baylund. Han er dog overbevist om, at SP-pengene hjælper mange dårlige betalere.

Også hos skyldnerregistret RKI er der mange nye ufrivillige "medlemmer", og Skat oplever også større vanskeligheder med at inddrive gæld til det offentlige. I første kvartal 2009 skyldte virksomheder og private samlet set det offentlige 28,9 mia. kroner, hvoraf skatter og afgifter udgør 13,3 milliarder kroner, mens øvrige restancer til både stat og kommune var på 15,6 milliarder kroner.