Krisen åbner et stort potentiale hos de små selskaber

De små selskabers lave aktiekurs er en godbid for investorerne. Når vi atter rammer ind i en optur, venter der store kursstigninger, lyder det fra analytikere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man som investor ikke allerede holder et godt øje på de mindre selskaber i small cap-indekset, bør man komme i gang. Der venter således en gylden mulighed for gode investeringer, når der for alvor kommer bedring i økonomien.

Sådan lyder det fra flere eksperter.

»Der er helt sikkert et potentiale. Det er sådan, at afkast og risiko som udgangspunkt hænger sammen. Det vil sige, at hvis vi går ind i bedre finansielle konjunkturer, og vilkårene – bl.a. finansieringsvilkårene for de her small cap-selskaber bliver bedre, så ligger der også et potentiale i dem,« siger Johnny Madsen, investeringschef og partner i Dansk Formue- og Investeringspleje.

I årene før finanskrisen, hvor aktiemarkedet var præget af en kæmpe optur, gjorde de små selskaber i small cap-indekset det særdeles godt. Fra 2003 til 2007 blev indekset mere end firedoblet i værdi, mens C20-indekset, der indeholder de 20 mest omsatte aktier, »blot« blev fordoblet.

Også Henrik Drusebjerg, seniorstrateg i Nordea, forventer, at omend stigningerne ikke vil blive lige så store, vil billedet fra årene før krisen vise sig igen, når økonomien er så god, at aktiemarkedet render ind i en ny optur.

»Det er der slet ikke nogen tvivl om. Så er den største del af potentialet muligvis forsvundet fra de mere stabile store internationale virksomheder, og så vil man begynde at kigge efter dem, hvor der stadig er potentiale, og der kan bestemt komme fokus på de danske small og midcap-aktier – fuldstændig som vi så det under opturen før finanskrisen,« siger Henrik Drusebjerg og tilføjer:

»Jo mere risikovillige investorerne bliver, og jo bedre det går, jo mere sandsynligt er det, at vi vil få en stor investorinteresse for den type selskaber.«

Ingen investering uden risiko

Der findes dog ingen investering uden en risiko. Og i tilfældet med small cap-aktierne vil Henrik Drusebjerg pege på to. Den første er, at small cap-aktier ikke er lige så lette at omsætte som større selskabers aktier. Derfor kan det være svært at sælge aktierne igen, hvis man vil hurtigt af med dem, da efterspørgslen er lav.

Den anden fare er simpelthen, at man mistimer sit køb. Godt nok er der udsigt til bedre økonomiske tider, men rammer vi ind i nye tegn på krise, kan det betyde yderligere dyk til small cap-aktierne.

»Hvis det så viser sig, at den forventede vækst udebliver, eksempelvis fordi afdæmpningen i Kina bliver værre, end vi har regnet med, eller at eurokrisen bliver værre, fordi den italienske regering går af osv., så kan man altså få store øretæver,« siger Henrik Drusebjerg.

Han forventer økonomisk vækst i andet halvår af 2013, og derfor kan investorernes fokus på small cap også blive øget inden for kort tid, mener han. Alligevel vil de fleste nok gerne se endegyldige beviser på, at der er gode tider på vej, inden man investerer for meget i small cap.

»Selv om næsten alle siger, at der kommer mere vækst i andet halvår, så tror jeg, at langt de fleste har det, ligesom vi har det; vi vil godt se beviset først, før vi begynder at sætte penge på den,« siger Henrik Drusebjerg og tilføjer:

»Jeg vil hellere komme lidt for sent end for tidligt.«

Også Jesper Ilsøe, partner i Praetorian Capital og en af de mest erfarne danske small cap-analytikere, råder til at se tiden an:

»Generelt vil jeg sige, at man nok skal vente lidt. Der er stadig lidt krise i det overordnede billede. Man skal i hvert fald finde selskaber, der ligger i nogle brancher, som ikke er så hårdt ramt af krisen. Der er nogle small cap, der sælger på vækstmarkederne, men som er blevet billige på grund af skrækken for small cap under krisen. Så det er klart, at der er nogle af aktierne, der har rigtig stort potentiale.«

Og flere investorer er allerede i gang med at kigge på small cap, påpeger Johnny Madsen, der dog også selv ville holde lidt igen.

»Investorerne er begyndt at søge ud ad risikokurven, hvor man er villig til at tage lidt mere risiko. Og det er det, der skal til, for at small cap klarer sig rigtig godt. Det vil blive mere udtalt, når vi er sikre på, at vi er inde i et økonomisk opsving,« siger han.