Krise giver billige ferieboliger i Sydeuropa

Især Spanien er ramt af den økonomiske krise, som har givet prisfald på ferieboliger over hele Europa. Se eksempler på ferieboliger i Spanien og Frankrig til under en million.

Lokker strandene i Frankrig eller Spanien, så er der billige ferieboliger til salg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Sydeuropa og især Spanien er hårdt ramt af den økonomiske lavkonjunktur. Men det har sendt ferieboliger ned i et andet leje, så flere og flere købere kan være med. På de populære steder i det sydlige Spanien og Frankrig er priserne faldet med tocifrede procenter, viser en opgørelse fra Nykredit.

Ifølge Nykredit er prisfaldet dog ved at flade ud - især i Frankrig.

"Tallene er ikke pæne på 12 måneders sigt, men der er bedre takter i det seneste kvartal, hvor prisfaldet er fladet ud. Det ser bedst ud i Frankrig med en tydeligere udfladning  af priskurven," siger Hanne Egaa, afdelingsdirektør i Nykredit.

Nykredit låner penge ud via lokale kontorer i både Spanien og Frankrig og følger derfor prisudviklingen i de områder, hvor nordboere køber ferieboliger. Og de faldende priser har øget aktiviteten for realkreditinstituttet.

"Vi oplever et stigende antal henvendelser om lån efter en stille periode i efteråret 2008 og foråret i år. Men der kan også godt være udbudspriser på især nybyggeri, der er faldet endnu mere, end statistikkerne viser," siger hun med henvisning til Spanien.

Spanien har tilladet sine kystnære ferieområder at blive bebygget i en grad, der ikke er set i andre lande. Og dertil kommer, at Spanien er hårdt ramt af krisen. Den spanske arbejdsminister, Celestino Corbacho, har forudset, at ledigheden kan stige til 20 procent blandt andet fordi arbejdsstyrken vokser kraftigt på grund af indvandring.

Lige nu er ledigheden på 17,9 procent og dermed den højeste i hele EU.

"Der er ikke alene tale om en boligkrise men en økonomisk krise med stor arbejdsløshed. Jeg tror dog ikke, at boligmarkedet i ferieområderne er ramt så hårdt som andre steder i landet, fordi der fortsat er efterspørgsel fra udenlandske købere," siger Hanne Egaa.

I forhold til køb af feriebolig i Frankrig har de opsagte dobbeltbeskatningsaftaler været en stopklods, oplyser hun. Danmark har opsagt sine dobbeltbeskatningsaftaler med både Spanien og Frankrig.

Men det er tilsyneladende især interesserede købere i Frankrig, der er optaget af det - måske fordi det gennemsnitlige beløb ved køb i Frankrig er noget højere end ved køb i Spanien, så der er mere velhavende og skattebevidste købere i dét område.

Ifølge mæglerfirmaet Casa Una i Spanien er det muligt at finde en lejlighed i Spanien for under 2 millioner kroner tæt på strand og med havudsigt.

"Nogle lejligheder sættes billigt til salg, fordi ejeren skal have solgt nu. Der kan være sket noget med andre investeringer, der gør at lejligheden i Spanien skal sælges billigt. Disse billige lejligheder er til salg i kort tid. Der er investorer, der står klar og opkøber med henblik på at sælge om nogle år, når markedet er bedre. Præcis som det skete i Danmark under Kartoffelkuren i slutningen af 1980'erne," skriver Casa Una på sin hjemmeside.

Men der er også et stort udvalg af ferieboliger i både Spanien og Frankrig til højest en rund million kroner. Dinepenge.dk har fundet ti eksempler i Sydspanien og ti eksempler i Sydfrankrig, som kan ses her.

Ti ferieboliger i Spanien til under en million kroner:

Ti ferieboliger i Frankrig til under en million kroner: