Kreditorer går efter fælles sommerhus

Firmaet krakkede, og derfor er der foretaget udlæg i sommerhuset - som to familier ejer sammen.

Det er hyggeligt at være flere om et sommerhus, men det er ikke altid problemløst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min kone og jeg har købt et sommerhus sammen med min svoger og svigerinde i 1992. I 2001 går min svoger ned med sit firma, og der bliver lavet udlæg i alt hvad han ejer - blandt andet vores fælles sommerhus på 652.000 kroner. Det er efterfølgende via omlægning af lån nu nede på 413.000 kroner.

Det første problem er, at vi ikke står som ejer af 25 procent hver i Skødet, så vi fik at vide af en advokat i 2001, at vi ikke måtte skrive under på salg af huset, fordi der eventuelt kunne være flere, som stod i kø for at få udlæg i friværdien. Vi ved i dag stadig ikke, om der er flere der står i kø. Vi vil også gerne beholde huset.

Det andet problem, at nu vil vi gerne have lavet noget på huset, men vi får nej fra kreditforeningerne, fordi der er udlæg i huset. Det er i dag vurderet til 1.700.000 kroner, den samlede gæld er ca. 35.000 kroner.

Jeg vil gerne vide, hvordan jeg og min kone står, hvis han pludselig går hen og dør. Med den finanskrise der er nu, hvordan står vi så, hvis tyskeren, der har udlægget, lige pludselig gerne vil have sine penge?

Vi er ikke uvenner og kan sagtens tale sammen, men når det kommer til sommerhuset, får vi en sang fra de varme lande. Vi ved ikke, hvad vi skal og kan gøre.

Med venlig hilsen L.L.

! Du skriver ikke, hvordan I ejer sommerhuset, og hvor mange der har ejerret. Jeg forstår det sådan, at både I og svogeren har tinglyst ejerret.

Svogerens kreditorer kan kun gøre udlæg i svogerens ideelle anpart. Hvis han dør, så vil hans del af huset skulle sælges, og udlægshaver får så provenuet (med respekt af bedre stillede pant- eller udlægshavere).

Udlægshaver kan også begære svogerens ejerandel solgt på tvangsauktion, men udlægshavers problem er, at der nok ikke vil være mange interesserede købere.

Da I godt kan tale sammen, kunne en løsning være at få svogeren til at acceptere en aftale med udlægshaver om betaling af et beløb svarende til hans ejerandels værdi, alternativt et forsøg på at få en aftale med samtlige kreditorer om afvikling af gælden med rabat.

Jeres problem forklarer, at ingen bør eje et hus eller sommerhus sammen uden at have klare – tinglyste – aftaler om ejerskabet.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk  

Læs også: Hvordan løses konflikter om fælles fritidshus?