Kreditklemme får yderligere et nøk

Det er blevet sværere for private at få lån i både bank og realkreditinstitut, viser ny undersøgelse fra Nationalbanken.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet sværere at få lån for private kunder i banker og realkreditinstitutter. Det viser Nationalbankens udlånsundersøgelse for årets 3. kvartal, som tilføjer, at det oven i købet også er blevet dyrere.

"De store pengeinstitutter og realkreditinstitutterne strammede i 3. kvartal 2012 kreditstandarderne og hævede priserne på udlån til private," konkluderer banken.

Priserne er også hævet for erhvervslivet, som til gengæld er sluppet for skærpede krav.

Undersøgelsen viser også, at danskerne udnytter de rekordlave renter på realkreditlån ved at øge deres optag, mens deres efterspørgsel på banklån samtidig er faldet. Efterspørgslen er steget hos både eksisterende og nye privatkunder.

"Vi har den seneste tid set tegn på en stabilisering af boligmarkedet blandt andet i form af et øget antal handler særlig i Københavnsområdet. Det kan mærkes i realkreditinstitutterne, hvor efterspørgsel og udlån stiger. Den årlige udlånsvækst er taget til måned for måned siden efteråret 2011, hvor den nåede sit lavpunkt. I august steg realkreditinstitutternes udlån til boligejerne med det, der svarer til en årlig vækst på 2,2 pct. Det lyder måske ikke af meget, og det er også fortsat en lav udlånsvækst historisk set. Men til sammenligning steg udlånet til boligformål i euroområdet med 0,3 pct.," skriver Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en kommentar.

Endelig viser undersøgelsen, at de store pengeinstitutter har haft færre tab og nedskrivninger på erhvervslån, mens realkreditinstitutterne og de mellemstore pengeinstitutter har haft en stigning – særligt på lån til små og mellemstore virksomheder.

Undersøgelsen er baseret på, at kreditcheferne i de største danske penge- og realkreditinstitutter hvert kvartal svarer på spørgsmål om ændringer i deres kreditpolitik.