Krav til husejerne: Spar på energien

Landets boligejere må indstille sig på kontante krav om at energiforbedre deres boliger.

Energiforbruget er stort i de danske boliger, og forslag til besparelser indgår nu i de politiske forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Morten Thun

Både regeringen og oppositionen vil have energiforbruget i boligerne ned, og partierne er nu parate til at stille konkrete energisparekrav til husejerne, kombineret med tilskuds- og støtteordninger, ganske som under energikriserne i 1970erne og 1980erne. Det skriver Politiken mandag.

»Den gang var det risikoen for mangel på energi og de høje priser, der var udfordringen. Nu er det klimaet, altså udledning af drivhusgasser fra energiforbruget, der kræver handling«, siger Venstres energipolitiske ordfører, Lars Christian Lilleholt.

Venstre er i lighed med Socialdemokratiet, de radikale og de konservative parat til at se på »alle muligheder« for at få energiforbruget i huse og lejligheder ned.

Lillejuleaften offentliggjorde Klima- og Energiministeriet en rapport om effekten af den hidtidige energispareindsats. Konsulentgruppen bag rapporten konkluderede, at de planlagte energisparemål for de kommende år næppe nås.

Rapportens konklusioner er grundlag for de politiske forhandlinger, der nu går i gang. Og her indtager energiforbruget i den nuværende boligmasse en central rolle, fordi næsten halvdelen af det samlede forbrug af olie, gas og el sker her.

»Den eksisterende boligmasse har været fredet for længe. Vi må derfor se på, hvilke muligheder, vi har, både med energioplysning og med kontante sparekrav, kombineret med økonomiske incitamenter, f.eks. fradrag for energibesparelser, lavere ejendomsskat på energirigtige boliger, særlige låneordninger mv«, siger Lars Christian Lilleholt til Politiken.

Hans konservative kollega, Per Ørum Jørgensen, siger, at det bliver nødvendigt med egentlige sparekrav til eksisterende boliger:

»Og det bedste incitament til at få opfyldt målene er at lægge afgift på forureningen, altså energiforbruget. For så bliver det en god forretning for husejeren at spare«, siger han.