Kraftig advarsel mod afdragsfrie lån

Dansk økonom, der forudså finanskrisen: Lån uden afdrag en katastrofe.

Blandingen af faldende boligpriser, flekslån og afdragsfrie lån er giftig for mange boligejere, og det bliver bare værre den dag, renterne stiger, advarer økonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede som 27-årig var han overbevist om, at de såkaldte subprime-lån i USA ville udvikle sig til en bombe under den globale økonomi. Sammen med et voldsomt opskruet boligmarked i de vestlige lande ville de risikable lån føre hele verden lige lukt ud i en omfattende, økonomisk krise, skrev han i sit speciale på studiet. Året efter bristede boblen på det amerikanske boligmarked, og endnu et år senere var den store kreditkrise virkelighed.

Nu er det det danske marked for afdragsfrie lån og flekslån, han advarer imod. Boligejere med disse risiko-lån kan nemlig komme i en gevaldig klemme i det øjeblik, de mange hjælpepakker til økonomien begynder at virke. For så begynder inflationen igen at stige.

"Sker det, vil det med noget nær sikkerhed føre til renteforhøjelser i de fleste europæiske lande, herunder Danmark, fordi den europæiske  centralbank ECB har et erklæret mål om at holde inflationen nede. Derfor er det meget risikabelt, når vi herhjemme nu ser en øget anvendelse af de afdragsfrie lån. Det var netop dem, der i perioden 2003 til 2006 fik boligpriserne til at gå amok og danskerne til at øge deres gæld alt for voldsomt," siger cand.polit. Jens Kjær Sørensen i et interview med Djøf-bladet.

Halvdelen af alle boligejere i Danmark betaler for tiden ikke afdrag på realkreditlånet, og alene i første kvartal 2009 var over 80 procent af alle nye lån flekslån, fordi de lige nu er historisk billige i forhold til de fastforrentede lån.

Usundt politisk indgreb

At de nye lånetyper bærer hovedansvaret for boligprisernes himmelflugt er ikke alle økonomer enige i. Til gengæld støtter de Jens Kjær Sørensens synspunkt om, at politikerne lavede en brøler med efterårets indgreb på realkreditmarkedet, som fik den korte rente til at falde voldsomt. Der blev altså holdt en hånd under alle de boligejere, som havde løbet en risiko ved at optage variabelt forrentede lån. I samme øjeblik, prisen skulle betales, blev risikoen så at sige fjernet.

Det er et meget usundt signal at sende - både til boligejerne og til de banker og realkreditinstitutter, som skal låne pengene ud, mener Jens Kjær Sørensen.

"Når politikerne griber aktivt ind for at modvirke en stigning i den korte rente, som vi så det i oktober, så kan man forestille sig, at der i markedet opstår en forventning om, at jo flere boligejere, der kommer over i de afdragsfrie lån, jo større er sandsynligheden for, at det offentlige vil træde til, hvis boligejerne på et senere tidspunkt kommer i knibe," siger Jens Kjær Sørensen til Djøf-bladet.

Efter cand.polit.-specialet "The Dynamics of House Prices - International Evidence" fra foråret 2006 om en kommende finanskrise på grund af boligboblen fik Jens Kjær Sørensen job som aktiehandler i en bank. Sammen med sin gamle professor - Jakob Brøchner Madsen, der også gennem længere tid har advaret om usunde mekanismer på boligmarkedet - holdt han foredrag om et helt tiår med alt for meget kredit i hele verden og at boligpriserne på langt sigt ikke kan overstige den generelle løn- og prisudvikling. Men i det dengang boomende boligmarked var der ikke rigtigt "efterspørgsel" efter det synspunkt, som Jens Kjær Sørensen udtrykker det over for Djøf-bladet.

Jens Kjær Sørensen er nu flyttet til Californien, hvor han er finansdirektør i den nye virksomhed Earthlite, der sælger et system, der kan nedsætte elforbruget med op til 60 procent. Den kreditkritiske professor Jakob Brøchner Madsen er i dag professor på et universitet i Australien. 

Læs mere om Jens Kjær Sørensens synspunkter på www.jensks.com