Kort, fleks eller fast rente - Valget er blevet sværere

Hvad der er det bedste boliglån for lige præcis dig, afhænger af din risikoprofil, økonomiske situation, tidshorisont for boligen såvel som dine forventninger til rentens udvikling. Her kan du læse om fordele og ulemper ved de forskellige låntyper.

Foto: Mathias Løvgreen.
Læs mere
Fold sammen

Kort-lån

Fordele
De nye »kort-lån«, der går under navnene FlexKort, Kort Rente, F-kort og RTL Kort, er en slags hybrid mellem et F1- og F3-lån, da de får ny rente hvert halve år, men kun skal refinansieres hvert tredje år. Du bør overveje lånet, hvis du går efter den lavest mulige månedlige ydelse, ikke har problemer med at løbe en risiko og økonomisk kan håndtere stigende renter. Da lånet er baseret på en treårig obligation, skal der kun betales kursskæring hvert tredje år, hvor man ved et F1-lån skal betale gebyret én gang om året. Og det er en væsentlig årsag til, at »kort-lånet« er billigst.

Ulemper
Du er bundet af lånet i tre år, men får ny rente hvert halve år. Det er en fordel, så længe renten falder. Men begynder den at stige som nu, risikerer du, at lånet bliver dyrere og dyrere, uden at du kan gøre noget ved det. Samtidig har selskaberne mulighed for at ændre ved lånets løbetid, hvis markedsvilkårene ændrer sig.

F1-lån
Fordele
Det etårige rentetilpasningslån – også kaldet F1 – har været en rigtig god forretning for mange boligejere, der har sparet milliarder i renteudgifter, men er ikke længere det billigste lån på markedet. Hvis du tror, at renten bliver ved med at være historisk lav – eller har planer om at sælge din bolig inden for en overskuelig fremtid – kan det være en fordel kun at være bundet i et år ad gangen. Det kan også være, at du overvejer at gå over i et fastforrentet lån, men gerne vil se tiden lidt an, inden du binder dig.

Ulemper
Du betaler rigtig meget i administrationsgebyr. Realkreditten har nemlig forsøgt at skræmme boligejerne væk fra F1 de senere år ved at hæve bidragssatsen og kursskæringen markant. Derfor er både F3 og de såkaldte »kort-lån« i dag billigere.

F3-lån

Fordele
Et F3-lån er et treårigt flekslån, hvor du er sikret den samme rente i hele perioden. På grund af de høje gebyrer på F1-lån er det en smule billigere at binde renten fast i tre år end i ét år, hvad enten man vælger afdragsfrihed eller ej. Hvis du går efter en lav ydelse og tror, at rentebunden er nået, bør du derfor overveje at sikre din nattesøvn de næste tre år.

Ulemper
Du er bundet i tre år. Det kan være skidt, hvis du f.eks. pludselig skal sælge. Eller hvis renten begynder at stige meget, og du hellere vil skifte til et fastforrentet lån, mens renten stadig er lav.

F5-lån

Fordele
Et femårigt flekslån er i øjeblikket kun marginalt dyrere end et F1-lån. Du kan altså for næsten samme ydelse sove roligt de næste fem år, selv om renten stiger.

Ulemper
Omvendt er det en ulempe at være bundet til et lån i fem år, hvis du skal sælge boligen, eller renten falder, men også hvis den begynder at stige meget, og du hellere vil skifte til fast rente.

30-årige fastforrentede lån

Fordele
Man kan i øjeblikket få et fastforrentet 30-årigt 2,5 pct. lån til omkring kurs 97,1, mens et 3 pct. lån ligger i kurs 99,7. Selv om man for kort tid siden kunne få et 2 pct. lån til en attraktiv kurs, er det stadig en god mulighed for at sikre sig mod rentestigninger i hele lånets løbetid til en rigtig lav pris. Samtidig giver lånet mulighed for at klippe af restgælden, hvis renten stiger, og man omlægger til et lån med en højere rente. Dermed beskyttes friværdien, hvis stigende renter skulle presse priserne ned. Desuden kan man nemt konvertere ned i rente og få en lavere ydelse, hvis renten falder, da man altid kan indfri lånet til kurs 100.

Ulemper
Selv om forskellen på fastforrentede lån og flekslån aldrig har været mindre, betaler man stadig en højere pris for sikkerheden ved at kende sin rente de næste 30 år. Hvis du tror, at renten forbliver lav de næste mange år, er der trods alt mange penge at spare ved at have et flekslån frem for fast rente.