Konverteringsbølge afløst af meget lav omlægningsaktivitet

De stigende realkreditrenter de seneste måneder har ført til en kraftig opbremsning i boligejernes konverteringslyst.

De seneste tre kvartaler har konverteringsniveauet ligget på et meget højt niveau som følge af de stadigt lavere lange renter, der gjorde det muligt for rigtig mange danskere at lægge deres lån om til en lavere rente. Den tendens er væk nu, hvor renten er steget, skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit i en kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Ved den netop overståede opsigelsesfrist blev der opsagt fastforrentede lån for 10,9 mia. kr., hvilket er milevidt under de omkring 100 mio. kr., der blev opsagt lån for ved de foregående tre opsigelsesfrister.

- De seneste tre kvartaler har konverteringsniveauet ligget på et meget højt niveau som følge af de stadigt lavere lange renter, der gjorde det muligt for rigtig mange danskere at lægge deres lån om til en lavere rente. Den tendens er væk nu, hvor renten er steget, skriver boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit i en kommentar.

Renten på de 30-årige toneangivende realkreditobligationer har i den netop afsluttede opsigelsesperioden størstedelen af tiden ligget på 3 pct. og i nogle tilfælde været helt oppe på 3,5 pct., mens den i månederne op til den foregående opsigelsesfrist i april lå på 2 pct. Det har fjernet incitamentet for mange boligejere til at omlægge lån.

Med en opsigelse på knap 11 mia. kr. har interessen for at konvertere lån ikke været lavere i seks år, mens konverteringsaktiviteten de foregående kvartaler omvendt har været usædvanlig høj.