Konkursramte andelshavere taber strid om husleje

Højesteret har netop afvist konkursramte andelshaveres krav om at få status som lejere i det øjeblik, andelsforeningen gik konkurs - en status, der kunne have medført en langt lavere husleje. Men striden fortsætter med de nye ejere.

Lars Erik Sebbelov - andelshaver, der kæmper mod bankerne. Han bor i andelsboligforeningen Klostergården, Ved Klostret, København Ø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De konkursramte andelshavere fra den nu forhenværende andelsforening Klostergaarden på Østerbro har netop tabt en sag om niveauet for den husleje, konkursramte andelshavere skal betale til konkursboet med foreningens ejendom.

Sagen var anlagt af to forhenværende andelshavere mod konkursboet, og Højesteret har afgjort, at det var i orden, når de forhenværende ejere fortsat blev afkrævet en husleje svarende til den boligafgift, de havde betalt til foreningen inden konkursen.

Forhenværende andelshaver Lars Erik Sebbelov har ellers efterfølgende i Huslejenævnet fået nedsat lejen til det niveau, som ifølge lejeloven gælder for ældre ejendomme, såkaldt omkostningsbestemt husleje, hvilket er et noget lavere niveau. Konkret bestemte Huslejenævnet, at lejen skulle nedsættes fra 819 kroner pr. kvm til 461 kroner med effekt fra 1. december 2015 - og at ejeren og udlejeren, Thylander Gruppen, desuden skulle  tilbagebetale for meget betalt leje og depositum senest i april 2017.

I dommen skriver Højesteret, at der ikke er »noget grundlag for at tilsidesætte den boligafgift på 7.371 kr. pr. måned, som konkursboet har opkrævet, og som svarer til den boligafgift, der blev vedtaget af andelsboligforeningens generalforsamling før konkursen.«

Dommen vedrører kun perioden, mens konkursboet var ansvarlig for ejendommen. Den blev efterfølgende solgt til Thylander Gruppen for 180 millioner kroner, og striden om huslejen til den nye ejer verserer stadig.

Spørgsmålet om huslejen for konkursramte andelshavere er sørgeligt aktueltfor et stort antal danskere i de nødlidende andelsforeninger i landet. Blandt de største er Duegården, som efter konkurs er solgt af Nykredit Bank til svenske Akelius Residential Property AB- koncernen for 482 millioner kroner, samt Hostrups Have, som Nykredit Bank har solgt til Heimstaden Danmark A/S for 1.690 millioner kroner, Heimstaden er børsnoteret i Stockholm, men er kontrolleret af den norske ejendomsinvestor Ivar Tollefsen.

Hverken bestyrelsesformand Lars Thylander fra Thylander Gruppen, eller Karmen Mandic, kommunikationschef i Heimstaden, har kommentarer til dagens afgørelse. Det har endnu ikke været muligt at få kontakt til den danske repræsentant for Akelius.

Lars Erik Sebbelov er skuffet over afgørelsen, som er en stadfæstelse af en tidligere dom i Østre Landsret, og han kæder afgørelsen sammen med de politiske signaler fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som for nyligt fik en række anbefalinger fra et udvalg om driften af landets andelsforeninger. En af anbefalingerne var en stramning af andelshaveres mulighed for at gå konkurs og overgå til at blive lejere i deres forhenværende andelsforenings ejendom.

»Dommen støtter op om erhvervsminister Brian Mikkelsens 13 anbefalinger til Folketinget om, at andelsboligloven skal ændres, og andelsboliglovens § 4 skal slettes. Dermed er andelshaveres beskyttelse i forbindelse med konkurser fjernet, og rosset, som har tabt deres indskud, kan i princippet alle til hobe sættes på gaden,« skriver Lars Erik Sebbelov i en kommentar til dommen.