Koncernledelsen i Nordea greb muligheden og hyrede Handelsbankens fyrede topchef

Nordeas koncernledelse fortæller, at den valgte at slå til, da der opstod en mulighed for at få fingrende i 49-årige Frank Vang-Jensen. Den nye landechef for Nordea i Danmark blev i august sidste år fyret som koncernchef for Handelsbanken, da bestyrelsen fandt ham for let til opgaven.

Koncernchef Casper von Koskull (til venstre) og vicekoncernchef Torsten Hagen Jørgensen (til højre) har ansat 49-årige Frank Vang-Jensen som ny landechef for Nordea i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordea har haft et hårdt år med massiv kundeflugt og en stribe dårlige sager som eksempelvis Panama-skandalen. Men det er ifølge Torsten Hagen Jørgensen, vicekoncernchef for hele Nordea-koncernen, ikke årsagen til, at man nu skifter ud i den danske topledelse.

»Timingen var, at der opstod en mulighed for at rekruttere Frank til det her job. Vi har haft en lang god proces med Frank, hvor vi har delt vores ambitioner og synes, at de passer godt sammen. Så det føles vældig trygt,« siger Torsten Hagen Jørgensen.

Onsdag blev det meldt ud, at 63-årige Peter Lybecker overlader posten som landechef i Danmark til 49-årige Frank Vang-Jensen og går på pension fra Nordea.

Frank Vang-Jensen har gjort karriere gennem 18 år hos konkurrenten Handelsbanken, hvor han efter en årrække som chef for bankens danske aktiviteter nåede helt til top og blev koncernchef i 2015. Men i august sidste år - efter bare halvandet år - blev han sat på porten af bestyrelsen, som vurderede, at han var for let til posten.

Om det allerede var i forbindelse med fyringen fra Handelsbanken, at Nordea så sit snit til at slå en klo i Frank Vang-Jensen, ønsker vicekoncernchefen ikke at komme nærmere ind på, ligesom han ikke vil oplyse, om der har været andre kandidater i spil til jobbet. Men han understreger, at det ikke haft nogen betydning for deres valg, at den nye landechef fik en fyreseddel fra sin tidligere arbejdsgiver.

»Hver gang vi overvejer at rekruttere på det her niveau, har vi lange gode processer. Og vi har fundet hinanden i den proces,« siger han og pointerer, at Peter Lybecker »jo har gjort det godt i Nordea i over 40 år«, men at han nu har rundet de 63 år.

»Vi skulle jo også finde et tidspunkt, hvor Peter kunne få lov til at gå på sin fine pension - fra Nordea i hvert fald. Og vi så det som en god mulighed for at få en stærk profil ind, der kan fortsætte alt det, vi er i gang med,« siger Torsten Hagen Jørgensen.

Ud over titlen som landechef bliver Frank Vang-Jensen også ny leder af Personal Banking. Dermed overtager han ansvaret for privatkundeområdet fra Torben Laustsen, som i stedet bliver leder af Customer Interaction and Communication på nordisk niveau i Personal Banking og fortsætter med at referere til leder af Personal Banking Topi Manner.

Og netop Frank Vang-Jensens kompetencer indenfor privatkundeområdet har været vigtige for koncernledelsen i Nordea, da banken - ifølge egne tal - tabte 25.000 kunder sidste år.

»Vi har valgt ham, fordi han er en super erfaren bankmand. Han har en lang og stærk track record på at have drevet privatkundevirksomhed - ikke bare i Danmark, men også i Sverige. Han har rigtig god erfaring og gode resultater med det. Vi oplever ham som en, der har holdt et vældig stærkt kundefokus. Og så har vi oplevet i den proces, vi har haft, at han er en utrolig fin og ligefrem fyr og nem at samarbejde med. Så vi synes på alle mulige måder, at der har været et godt match,« lyder det fra vicekoncernchefen.

Den vigtigste opgave bliver at fortsætte det store transformationsarbejde, Nordea har sat i gang, og samtidig beholde det meget stærke og tætte fokus på kunderne, forklarer Torsten Hagen Jørgensen.

»Vores stærke ambition er, at Nordea af vores kunder skal opleves som den mest fleksible, relevante og tilgængelige bank i Danmark. Med den forandring, der sker i det finansielle Danmark, kræver det en stor transformation af banken at kunne levere det fremover,« siger han.