Kommuner har aftalt stigning i ejendomsskatten

Nu er der sat tal på den stigning i skatten på jord, som danske boligejere skal betale i de kommende år.

Grundlaget for grundskylden bliver ved med at stige med den tilladte takt, indtil det er nået op på den offentlige vurdering. Det er hidtil kun sket i 25 af landets kommuner, mens de store værdistigninger i resten af kommunerne fortsat ligger højere end den offentlige vurdering fra 2011, der fastholdes, mens Skatteministeriet udarbejder en ny metode efter hård kritik af den gamle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatten på den grund, som huse og lejligheder ligger på, kommer til at stige i de kommende år. Den kommunale ejendomsskat, også kaldet grundskyld, blev indefrosset for 2016. Men nu indeholder økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne en forudsætning om, hvad der skal ske med grundskylden i 2017.

Det giver samtidig grundlaget for at beregne, hvad der sker med grundskylden i de kommende år, hvilket cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, har gjort.

»Det er i sidste ende Folketingets finansudvalg, der skal træffe beslutningen, men det plejer at gå, som aftalen siger. Dermed kan vi nu komme med et rimeligt godt bud på, hvad der sker med grundskylden i et gennemsnitligt hus i hver kommune,« skriver han.

Konkret indeholder aftalen en såkaldt reguleringsprocent på 5,5, hvilket er den stigning, de fleste husejere kan se frem til i år. Derefter forudsætter Las Olsen i beregningerne, at stigningstakten vender tilbage til de tilladte syv procent, som grundværdierne bag beregningen af grundskylden er underlagt.

Grundskyld forudsagt frem til 2019

Grundlaget for grundskylden bliver ved med at stige med den tilladte takt, indtil det er nået op på den offentlige vurdering. Det er hidtil kun sket i 25 af landets kommuner, mens de store værdistigninger i resten af kommunerne fortsat ligger højere end den offentlige vurdering fra 2011, der fastholdes, mens Skatteministeriet udarbejder en ny metode efter hård kritik af den gamle.

Konkret betyder den netop aftalte stigning, at grundskylden på et gennemsnitshus i København stiger fra 36.878 kr. i år til 44.543 kr. i 2019, hvor der efter den seneste plan skal udsendes nye vurderinger.

»Problemerne med vurderingen betyder, at man med ret stor sikkerhed kan forudsige grundskylden frem til 2019. I den periode vil flere og flere nå op på at betale skat af den aktuelle vurdering, og stigningerne går derfor i stå. Til gengæld er det meget usikkert, hvad der sker efter 2019. Skat har ikke sagt noget om, hvilke principper de nye vurderinger vil blive foretaget efter. Det er svært at sige noget objektivt om, hvad en grund ville være værd uden et hus på, som er det, grundvurderingen gør. Der er derfor stor plads til fortolkning. Og det er i hvert fald et godt bud, at vurderingerne til den tid vil være højere end i 2011,« skriver Las Olsen.

Der kan stadig ske yderligere ændringer i grundskylden i de enkelte kommuner, hvis de beslutter at ændre deres egen sats for grundskylden op eller ned.

Se stigningen i alle landets kommuner på Business.dk.