Kommune: Ikke vores skyld hvis folk må flytte til provinsen

Høje huslejer i hovedstaden betyder, at kontanthjælpsmodtagere har svært ved at finde bolig, siger direktør.

»Vi har ikke noget ønske om, at vores borgere skal forlade os. Men det er en meget vanskelig opgave at finde boliger med lav husleje i hovedstaden,« siger Ole Toftegaard, direktør i Glostrup Kommune Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis kontanthjælpsmodtagere bliver nødt til at flytte fra hovedstaden til provinsen, er det ikke kommunernes skyld.

Det siger Ole Toftegaard, direktør i Glostrup Kommune med ansvar for blandt andet Center for Social Service.

»Hvis man ikke har råd til at være i den lejlighed, man har, bliver man jo nødt til at se på, om der er andre steder, man kan bo,« siger han.

»Vi har ikke noget ønske om, at vores borgere skal forlade os. Men det er en meget vanskelig opgave at finde boliger med lav husleje i hovedstaden,« siger han.

Lolland-Falsters Folketidende har været i kontakt med en kontanthjælpsmodtager fra Glostrup, der fortæller, at hun er blevet rådet til at flytte til Lolland.

Ifølge avisen mister hun på grund af kontanthjælpsloftet 3900 kroner om måneden i boligstøtte. Hun har fire børn i skolealderen, er sygemeldt med en svær depression og bekymret for, om hun kan blive boende i sin lejlighed.

Ole Toftegaard afviser, at kontanthjælpsmodtagere specifikt bliver rådet til at flytte til Lolland. Men de bliver rådet til at finde en billigere bolig, og det er svært i hovedstaden.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) siger i en skriftelig kommentar, at det "er helt fair, at mennesker prioriterer i deres økonomi, og at det nogle gange kan betyde, at man flytter".

»Men det er kommunens opgave at hjælpe deres egne borgere. Jeg synes derfor, at Glostrup Kommune skulle bruge kræfterne på at hjælpe borgerne i job,« siger han.

Mattias Tesfaye (S) vil kalde beskæftigelsesministeren i samråd. Socialdemokraten mener, at kontanthjælpsloftet betyder, at det i praksis bliver umuligt for kontanthjælpsmodtagere at bo i hovedstaden.

Dermed bliver sociale problemer eksporteret til yderkommuner, der i forvejen har det svært, advarer Mattias Tesfaye.

»Det kan godt være, vi kommer til at se en bevægelse. Men jeg mener ikke, at det er kommunerne, der er skyld i den udvikling,« siger Ole Toftegaard.

»Der er vedtaget en lovgivning, som vi selvfølgelig skal efterkomme i kommunerne. Vi kan bare konstatere, at det generelt er meget svært at finde en lav husleje i hovedstaden. Så må folk jo søge et andet sted hen«, siger han.

1. oktober trådte kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen i kraft. Hvis de samlede ydelser, en kontanthjælpsmodtager får, overstiger loftet, bliver der skåret i boligstøtte og såkaldt særlig støtte.