Kommercielle pensioner får baghjul

Fagbevægelses pensionskasse vinder over de kommercielle selskaber i investering - de har opnået højere afkast gennem det seneste år.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en god forretning at være medlem af de såkaldte arbejdsmarkedspensionskasser gennem det seneste år. Det er fagbevægelsens egne pensionskasser, som man automatisk er medlem af gennem sin fagforening, og de har gennem det seneste år givet deres medlemmer et bedre afkast, end de kommercielle pensionsselskaber har givet deres kunder, skriver Børsen.

Det betyder, at de kommercielle selskaber sidste år næsten alle måtte se sig overhalet indenom i afkast, selv om kunderne i de kommercielle selskaber betaler flere milliarder kroner i såkaldt risikotillæg, så selskabet kan tage risici på finansmarkederne for at sikre afkast til de fremtidige udbetalinger.

"Kunderne i de kommercielle selskaber betaler risikotillæg, for at aktionærerne skal stille kapital til rådighed, hvis det går galt. Men det er svært at se, at risikoen i de aktionærejede selskaber er højere - tværtimod er aktieandelen typisk lavere, så kunderne får altså ikke mere risiko for pengene," siger Jesper Kirstein, direktør i finanshuset Kirstein Finans.

Hos Danica Pension betaler kunderne, hvad der svarer til 0,65 procent af deres opsparing i risikotillæg. Samlet svarede det i 2009 til godt 1 milliard kroner. Nordea Liv og Pension, der er et noget mindre selskab end Danica, henter hvert år ca. en halv mia. kr. i risikobetaling fra kunderne.

Uafhængig aktuar Jørgen Svendsen mener også, at opsparerne i mange tilfælde betaler en alt for høj pris for en garanti, som mildest talt ikke er svær at honorere, når man investerer så defensivt, som de kommercielle selskaber gør - altså med en lav aktieandel, der ellers har givet massive afkast gennem det seneste år.

Børsens opgørelse over afkast på pensionsopsparinger toppes af Pensionskassen for jordbrug og dyrlæger med et afkast inkl. afdækning på 18,1 pct.

Derefter kommer ganske vist kommercielle Skandia med et afkast på 17,3 pct. Men derefter følger 5 faglige pensionskasser, før det næste kommercielle selskab optræder på hitlisten.