Kommer kautionist i klemme efter skilsmisse?

Manden har lånt mange penge til sin virksomhed, men konen har aldrig fået sikkerhed for lånet.

Selv om det kan virke formalistisk, er det en god ide også i et parforhold at have papirerne omkring gæld i orden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

? Min samlever og jeg har for mange år siden oprettet et gensidigt testamente. Vi har en ejerlejlighed sammen, og jeg har oprettet en forsikring på ham på 500.000 kroner.

Han har en personligt ejet virksomhed, som jeg ikke står med på, men jeg har skudt mange penge i den gennem årene blandt andet ved låntagning i lejligheden. Desuden er jeg - desværre - kautionist for hans lån på 800.000 kroner.

Bør jeg lave en skriftlig skyldnerklausul eller aftale med ham om, at han skylder mig X antal kroner? Der er stor risiko for, at vi går fra hinanden. Hvad kan du råde mig til? Vi har 2 voksne fællesbørn.

Med venlig hilsen M.

! Du skriver, at du har "skudt mange penge" i din samlevers virksomhed. Jeg kan ikke ud fra din mail se, hvad der er aftalt omkring disse "indskud". Har du foræret ham penge eller har du ydet ham lån?

Mener du, at der er tale om lån, så vil det være klogt, at du sikrer dig bevis for det i form af en gældserklæring og endnu bedre, hvis du kan få sikkerhed for dine penge. 

Det er desværre nok lige sent nok, du kommer i tanke om problemet, og selv om det ikke hjælper dig, så illustrerer dit spørgsmål vigtigheden af at være meget præcis og også lidt formalistisk, når der gives eller lånes større beløb til en god samlever. Du er ikke den eneste, der har oplevet at et godt forhold kommer til at gå dårligere, og så er det ofte for sent at nå til enighed om det, der skete i de glade "hvedebrødsdage".

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator www.ForumAdvokater.dk