Kom tættere på Bornholms madsteder

Der er træborde og råhygge på "Skipperkroen" i Tejn, der ligger idyllisk mellem Allinge og Gudhjem.



Den

er især kendt for sin frokost og sine fiskeretter - Fisk koster 52-120 til frokost. Den populære "Skipperplatte"

fås til en næsten rørende pris af 95 kroner (sild, røget laks, lun rødspætte, lune frikadeller,

to slags ost), mens "Frokosttallerken" (sild, røget laks, skinke og to slags ost) koster endnu mere rørende

58 kroner, og smurt smørrebrød ligger i prislejet 35-48 kroner.



Om aftenen er der fiskeretter til 105-135 kroner,

og såmænd også kødretter (105-135 kroner). Vinen koster 70/125 kr. for husets i halv/helflaske, og karaffelvin

fås til 90-120 kr. for en halv/ hel liter. Fadøl leveres fra Svaneke og Carlsberg og snapse (11 slags) fra Aalborg. Maden

er ærlig uden at være prangende. Sildebrættet til frokost koster 70 kr. for 3 slags sild, men vi har ved to lejligheder

fået 5 i stedet -uden at vi har klaget over det.

Bokulshus

Åningstiderne har vi opgivet at finde ud af, men

beliggenheden er indiskutabel: på toppen af Gudhjem med nogenlunde fri udsigt over hav og by. "Bokulshus" er sammen

med "Le Port" i Bornholms næstbedste spise-lag efter "Di 5 Stâuerna" og "Brasserie Truberg",

i hvert fald efter vores smag og erfaring.



I sæsonen er der "Håndpillede rejer" til 75 kr., Salat til 75

kr. og enhedspris for sild: 55 kr. Det gælder både for "Sol over Gudhjem", Saltstegt og Christiansøpigens.

Specialiteterne er fisk: "Baconbagt torsk" koster 175 kr., "Ristet laks" det samme, og det lokale scoop og restaurantens

specialitet "Plankelaks" fås til 165 kr. Om aftenen anbefales "Dagens fisk" til 185 kr. eller "Dagens

menu" til 195 kr. for 2 retter. Kødretterne koster 175-215 kr., Vegetarbøf 105 kr. og ost/desserter 55-90 kr. Husk

at bestille bord ved vinduet!

Andis køkkenRestaurant "Andi''s køkken i Gudhjem, nærmere betegnet

i pavillonen på Jantzens Hotel i Brøddegade, er et af de "nye" steder, der tales om lokalt. Vi ville gerne

kunne tale med, men vi har kun set Andi''s iøjnefaldende skilte og den hermetisk lukkede dør.



Vi har besøgt

gården med indgangen i juni, i september og igen i oktober 2003, men har hverken set et menneske, et menukort eller en åbningstid,

så vi må nøjes med at konstatere, at Andi vistnok eksisterer.



P.S.: I folderen "Bornholm. Madoplevelser"

optræder Andi med foto og madkurv, så hans eksistens er hermed bevist. De sikre åbningstider angives til at være

Tirsdag-Søndag i perioden 1/6-31/8.

Le PortUdsigten fra Le Ports vestvendte terrasse lige ud over nedgangssolen

i Østersøen er ene-stående.



Uden for "solsæsonen" er maden en anden god grund til at lægge

turen forbi Vang. Her møder man til frokost øens anden stolthed foruden den røgede sild: den saltstegte, der

serveres med bløde løg, rødbede og sennepsdressing (78 kroner).



En tallerken med "3 slags Christiansøpigens

sild" er også en lokal specialitet (88 kroner), der følges op af Laksefrikadeller på marinerede salater med

persille aioli (98 kr.) eller Salat med krydderurter, asparges og røget Østersølaks (108 kroner). Og så

serveres der for en gangs skyld anstændigt brød, både mørkt rugbrød og et mørkt brød

med anissmag og forræderisk sprød skorpe.



Om aftenen er der menu med 3 retter til 328 kroner, og lokalt kød

som Bornholmer Lammefilet (198 kroner) og Bornholmer Hanebryst (188 kroner).



Er der Fiskesuppe på menuen, skal man straks

slå til. Derimod bør man drikke øl til herlighederne, for vinpriserne er uhørligt høje (118/ 198 kr.

for halv/hel liter af "Husets vin"), og der er mere lyrik end kvalitet på vinkortet.



Men på madsiden markerer

"Le Port" sig stadig som et af Bornholms allerbedste spisesteder.