Kollegieværelser koster mere end SU

Nogle betaler under 1.500 kroner for et kollegieværelse, mens andre må hoste op med 4.000 kroner.

En boligadvokat opfordrer studerende til at klage til huslejenævnet over meget dyre kollegieværelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer helt an på, hvor du er heldig at få et kollegieværelse, skriver Urban. 23-årige Simon Giversen var knap så heldig. Han bor på Bispebjerg Kollegiet i København og betaler inkl. forbrug 4.000 kroner om måneden i husleje.

»Det er ikke retfærdigt. Værelserne er kun til studerende, men SUen dækker ikke engang huslejen. Det er jo meningen, at det skal være billigt at bo på kollegium,« siger han til Urban.

Derfor har han slæbt kollegiets ejer i huslejenævnet, der var enig. Huslejen skulle sættes 1.000 kroner ned. I mellemtiden er sagen blevet anket, vundet af udlejer, og er nu anket igen. Så om Simon virkelig får en lavere husleje, er endnu uvist.

Han er langt fra den eneste beboer på kollegiet, der har klaget. 20-30 andre studerende har fulgt hans eksempel og venter nu på at få deres klager behandlet.

Advokat: Husk at klage

Formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner, mener også, at 4.000 kr. for et 20 kvadratmeter stort værelse lyder dyrt.

»Du kan faktisk leje toværelseslejligheder til den pris,« siger han.

Han opfordrer til, at flere studerede følger Simon Giversens eksempel.

»Reglerne på det her område er meget uigennemskuelige, og der er forskellige regler for forskellige typer kollegier. Men synes man, at man betaler en høj husleje, kan man lige så godt forsøge at få huslejenævnet til at kigge på den,« siger Henrik Høpner.

Studerende ryger ud

Byggeriet af Bispebjerg Kollegiet blev flere millioner kroner dyrere end beregnet, og det bøder de studerende beboere nu for gennem den høje husleje. Men nu har udlejeren kastet håndklædet i ringen.

»Selv om huslejen måske er høj nu, dækker det ikke engang vores udgifter ved at have kollegiet. Vi taber hele tiden penge på det, så vi kan ikke forsvare at sætte lejen ned eller at fortsætte, som det er nu,« siger Jesper Krarup, bestyrelsesmedlem i Bispebjerg Kollegiet A/S og direktør for ejendomsselskabet Marselisberg, som ejer en tredjedel af aktierne i kollegiet.

Derfor er det netop blevet besluttet, at kollegielejlighederne skal laves om til ejerlejligheder i takt med, at de bliver tomme.