Køberne betaler mere for nybyg

Murermestervilla, funkisdrøm eller genbrugsbyg. Som køber kan man have mange krav til plads, til adresse og måske også til byggeår. For foretrækker man at være den seneste i en lang række af beboere slipper man lidt billigere, end hvis vil have et nybygget hus.

En opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at en kvadratmeter nybyg i gennemsnit blev solgt knap 3500 kroner dyrere per kvadratmeter sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

En opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at en kvadratmeter nybyg i gennemsnit blev solgt knap 3500 kroner dyrere per kvadratmeter sidste år.* Altså kostede en kvadratmeter nybygget villa eller rækkehus i gennemsnit til 18.211 kroner, mens de ældre kostede 14.790 kroner.

Det dyreste - uanset hvilken alder på byggeriet man søger - finder man i Københavns Kommune.

Men er man tværtimod interesseret i de billigste kvadratmeter, så er det med at søge mod Faaborg-Midtfyn Kommune. Her vil der dog stadig være penge at spare, hvis man går efter boliger med et par ekstra kærlighedsrynker. Nybyg er nemlig knap 2000 kroner dyrere i den fynske kommune.

Alderen har betydning

Overvejer man nybyg er det dog ikke alene stilen, der er forskellig fra gammelt til nyt.

De nyere huse er ofte mere energivenlige - og det vil kunne mærkes på pengepungen. Selvom man muligvis har betalt mere for drømmehuset ved købet:

»På den lange bane er der penge at spare, hvis huset er energivenligt - eksempelvis er omkostningerne til varme langt lavere. Det er også derfor, at man finder de gode energimærker på nybyggede huse,« siger Daniel Perell, produktansvarlig for Boligas afdeling for tilstandsrapporter.

Størst forskel i kroner og øre på nyt kontra gammelt finder man i Varde Kommune. Her kostede det nybyggede 14.010 kroner mod 7.596 kroner for de ældre huse.

Her kan du se, hvor stor prisforskellen er på nyt og gammelt i din by.

*Boliga har opgjort den gennemsnitlige salgskvadratmeterpris for villaer bygget henholdsvis før og efter år 2010. Der er kun medtaget kommuner med minimum 20 salg.