Københavnske boligejere holder prisfest på færre kvadratmeter

Mens priserne tordner i vejret på det københavnske boligmarked, klemmer hovedstadens beboere sig sammen på færre kvadratmeter.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisfesten på det københavnske boligmarked har rykket hovedstadens beboere tættere på hinanden - i hvert fald målt pr. kvadratmeter.

Københavns Kommune er nemlig den kommune, hvor indbyggerne har færrest kvadratmeter bolig pr. person. En gennemsnitlig københavner kan i dag boltre sig på 40 kvadratmeter pr. person. Det er et par kvadratmeter mindre end i 2010, hvor gennemsnitskøbenhavneren havde 42,2 kvadratmeter at slå sig løs på, viser den netop offentliggjorte boligopgørelse for 2017 fra Danmarks Statistik.

De seneste års udvikling er blandt andet et udtryk for det pres, som vi har set på det københavnske boligmarked, konstaterer Nykredits boligmarkedsanalytiker, Jacob Isaksen. Efterspørgslen efter boliger har i høj grad oversteget udbuddet, forklarer han, hvilket har fået flere til at bo sammen på mindre plads og priserne på ejerboliger til at stige.

»Vil man bo i hovedstaden med alle de lyksaligheder, som det måtte medføre, er afkald på plads derfor langt hen ad vejen et nødvendigt kompromis, som man må gøre. De høje kvadratmeterpriser betyder, at man som boligkøbende familie bliver nødt til at presse sig sammen på færre kvadratmeter,« skriver Jacob Isaksen i en kommentar.

Stabile boligstørrelser i andre storbyer

Mens pladsen er blevet mere trang for københavnerne, har boligstørrelserne i andre store byer som Odense, Aarhus og Aalborg ligget stabilt.

Blandt de fire største byer er det aalborgenserne, der med 52,1 kvadratmeter pr. person har flest kvadratmeter at boltre sig på. I Odense har indbyggerne 48,5 kvadratmeter pr. person, mens tallet for Aarhus er 45,6.

Presset på det københavnske boligmarked skyldes i høj grad, at flere personer ønsker at bo i København. Samtidig har de kraftige prisstigninger trukket i retning af, at det i dag oftere er nødvendigt med to indkomster for at kunne købe en bolig i Københavns Kommune.

»De høje priser betyder simpelthen, at singlerne og de enlige i højere grad bliver priset ud af markedet,« fastslår Jacob Isaksen, som forventer, at tendensen vil fortsætte over de kommende år.

Han henviser til fremskrivninger, som viser, at indbyggertallet i Københavns Kommune ventes at stige med cirka 10.000 om året de næste mange år.

»Stigende boligudbud vil dog givetvis lette presset på boligmarkedet, så københavnerne slipper for at klemme sig alt for meget sammen,« vurderer Jacob Isaksen.