Københavnske boligejere får den laveste rente

I hovedstaden får boligejere billigere boliglån end i resten af landet. I Syddanmark er lånene dyrest.

I hovedstaden får boligejere billigere boliglån end i resten af landet. I Syddanmark er lånene dyrest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Der er penge at spare for en hel del boligejere, hvad angår banklån, og der er store regionale forskelle på, hvad danskerne i dag betaler, viser en analyse, som Mybanker har lavet for Politiken.

I hovedstadsregionen betaler boligejere i gennemsnit 6,3 procent i rente, mens boligejere i resten af landet betaler mindst 0,4 procentpoint mere, når man ser på gennemsnittet i hver region.

»Umiddelbart skulle man jo tro, at rentesatsen var nogenlunde den samme, uanset om man bor i den ene eller den anden ende af landet. Men tallene viser, at der er markante forskelle,« siger direktør i Mybanker, John Norden, til Politiken.

I Region Syddanmark betaler boligejere i gennemsnit 6,8 procent i rente. I Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland ligger renten på 6,7.

John Norden mener, der er tre grunde til, at københavnerne slipper så meget billigere end resten af landet. For det første er det et større marked, dernæst er lånene typisk større, og så er konkurrencen også hårdere.

Curt Liliengreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videnscenter stiftet af Realdania, er ikke overrasket over tallene. Han påpeger, at renten bør afspejle en form for markedsrisiko, og at boligmarkedet i København giver en god sikkerhed i pantet samtidig med, at lønningerne i hovedstaden er højest.

Men derudover synes han, at renteniveauet er meget højt. En vurdering John Norden er enig i.

»Vores analyse viser tydeligt, at rigtig mange boligejere snyder sig selv,« siger han til Politiken.

Mybankers skift bank-funktion viser, at hvor danskerne i dag i gennemsnit betaler 6,5 procent for et lån på 364.000 kroner, kan de komme ned og betale 4,3 procent i gennemsnit. Det kan altså betale sig at forhandle med sin bank, lyder det.