Københavnerne betaler topskatten

Hovedparten af de 19 milliarder kroner, som topskatten indbringer hvert år, betales af indbyggerne i og omkring København.

Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Næsten fire ud af ti danskere, som betaler topskat, bor i eller lige omkring København.

Det er i den nye hovedstandsregion, at de gode job og høje indkomster i udpræget grad klumper sig sammen, og det er derfor også i udpræget grad denne del af landet, der vil få glæde af den sænkning af topskatten, som ventes af blive en del af Skattekommissionens udspil, der præsenteres mandag.

Økonom i Danske Bank Las Olsen, der har regnet dette ud, siger, at det så med stor sandsynlighed også er disse mere velhavende danskere, som bliver ramt af de stramninger, der også ventes at blive en del af den nye skattereform.

»Sættes rentefradragets værdi eksempelvis ned, vil det især ramme boligejere omkring København, fordi de typisk har mere gæld og dyrere boliger end i resten af landet,« siger Las Olsen.

»Men,« tilføjer han, »man kan godt forestille sig familier, som har stor indkomst, og som kun har en lille eller slet ingen gæld, der slet ikke rammes, hvis værdien af rentefradraget sættes ned.

Fold sammen
Læs mere

Skatteminister Kristian Jensen (V) siger, at »når der kommer en lettelse i skatten, så vil det slå mere igennem hos dem, der betaler og tjener mest.«

»Det kan også godt være, at folk i hovedstaden så vil få en større lettelse i skatten, end i andre steder af landet. Men det er så også dem, der i forvejen betaler mest i skat, og som er med til at betale mest til landdækkende aktiviteter som retsvæsen, politi, forsvar og den slags,« siger Kristian Jensen.

Helt præcist er det 26 procent af alle i Region Hovedstaten, der betaler topskat, mens andelen er helt nede på 18 procent i Nordjylland.

Topskatten indbringer 19 milliarder kroner, hvilket blot svarer til to procent af de samlede indtægter fra skatter og afgifter. Der er tæt ved én million danskere, som betaler topskat, og det svarer til næsten 45 procent af alle med et fuldtidsjob.

Men man skal op og tjene 347.200 kroner, før man rammes af den øverste trappe i det danske skattesystem. Det er dog efter bruttoskatten er trukket fra. Før bruttoskat er det indkomster på 377.400 kroner, svarende til 31.450 kroner om måneden, der betales topskat af.

Læs også: Lavere skat kan give bedre familieliv