København sagsøges for halv milliard af andelshavere

Der er et stort gruppesøgsmål på vej mod Københavns Kommune, og dertil kommer flere end 150 retssager mellem købere og sælgere, hvis kommunen fastholder servitut, der forbyder prisstigninger på andelsforeningen Grøndalsvænges grunde.

Vrede beboere fra Grøndalsvænge demonstrerede torsdag aften foran Københavns Rådhus, hvor Borgerrepræsentationen skulle behandle sagen om andels-foreningens påståede »hemmelige« klausul. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at et flertal af politikerne i Københavns Kommune sent torsdag aften afviste at ophæve den servitut, der begrænser grundpriserne i andelsforeningen Grøndalsvænge, er der et massivt søgsmål på vej mod kommunen på over en halv milliard kroner. Det er det beløb, som en gruppe af andelshavere har angivet i et forstadie til en stævning, som gruppen ifølge sin talsmand Martin Speiermann har fået godkendt i Østre Landsret.

»Vores krav er, at servitutten bortfalder, og ellers stiller vi krav om erstatning – ikke kun til dem, der har handlet huse, men til samtlige, der har købt grunde til priser, der bliver sat ned, der har lavet forbedringer i forhold til servitutter (vedligeholdelsespligt, red.), og som har belånt værdierne,« siger Martin Speiermann.

Fra stævningen indsendes på mandag, har de beboere, der vælger at være med, typisk tre måneder til at opgøre deres nøjagtige tab og krav. Og overslaget på de 555 millioner kroner, der optræder i forhåndsgodkendelsen af stævningen, er anslået ud fra, at alle berørte andelshavere deltager. Gruppen har også ansøgt om tilladelse til et gruppesøgsmål samt fri proces.

»Hvis servitutten fjernes, lider ingen økonomisk tab. Men på grund af den tidsmæssige faktor med 7. september, hvor forældelsesfristen indtræder, kan vi ikke vente længere. Vi har været nødt til at forberede det, så vi ikke skulle gøre det i 11. time,« siger Martin Speiermann.

Hvor mange af andelshaverne, der vil deltage i en retssag mod kommunen er ukendt. Men efter foreningens generalforsamling onsdag aften og Borgerrepræsentationens afvisning af et forslag om at ophæve servitutten med klausulen er stemningen for at afgøre sagen i retten.

»Jeg kan selvfølgelig ikke vide det, men som stemningen var på generalforsamlingen, så kommer der en retssag,« sagde Kim Erdmann, bestyrelsesmedlem og talsmand, umiddelbart efter Borgerrepræsentationens møde sent torsdag aften.

150 andelshavere mødte op på rådhuset

Her var omkring 150 andelshavere mødt op uden for rådhuset for at demonstrere deres vrede over sagen. De 100 af dem, som der var plads til inde i mødesalen, fulgte sagen, der endte med at fastholde klausulen. Derudover arbejdes der videre med venstrefløjspartiernes løsningsforslag, der friholder de andelshavere, der har handlet eller belånt ejendommene til de forhøjede priser, for klausulens virkning.

Til gengæld skal andelshaverne i Grøndalsvænge dels give afkald på fremtidige værdistigninger i en angivet årrække, ligesom de på forhånd skal afstå fra at prøve sagen ved domstolene. Især den sidste betingelse fik umiddelbart mange andelshavere til at afvise løsningsforslaget. Årsagen er, at der i den seneste tid løbende er dukket nye oplysninger op i sagen, der ifølge beboerne dermed fortsat ikke er ordentligt belyst.

150 retssager i vente

Stævningen på mandag bliver ikke den eneste, hvis klausulen fastholdes, og værdistigninger skal rulles tilbage gennem i nogle tilfælde flere handler til priser, der ifølge klausulen var ulovlige. Eller hvis der bliver tale om en løsning som skitseret af venstrefløjen i Borgerrepræsentationen.

Hvis klausulen blot fastholdes, vil et antal købere formentlig anlægge sager mod sælgere for at få en del af købesummen tilbage. Derefter kan køberne forsøge at få erstatning for deres tab hos foreningen, dens rådgiver eller den rådgiver, som køberen selv måtte have brugt. Foreningen kan også sagsøge sin rådgiver, og alene antallet af sager om handler omfatter omkring 150, hvortil kommer de eventuelle afledte sager.

Risikoen for en retssag spillede også en stor rolle under debatten i Borgerrepræsentationen, hvor et forslag fra de Konservative om helt at fjerne servitutten blev mødt af et alternativt forslag fra venstrefløjen om at friholde en række andelshavere for størstedelen af deres tab.

Der blev dog ikke stemt om dette alternative forslag, der i stedet blev ført til protokols. Men det åbner ifølge det konservative medlem af bystyret Jakob Næsager for en retssag.

»Kommunen risikerer et sagsanlæg, fordi ejendomme skal behandles ens. Det kommer Københavns Kommune til at betale for,« sagde Jakob Næsager.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) afviste risikoen for et sagsanlæg.

»Der er ingen tvivl om, at mange i Grøndalsvænge har været i god tro, og det er derfor, vi prøver at finde en løsning. Men man fik opfyldt de to ønsker: at familier ikke skulle sagsøge hinanden indbyrdes, og sikre at ingen blev insolvente. Hvad vil man mere? Ja, man vil have lov til at tjene på sine boliger. Men det kan kommunen ikke sørge for,« sagde Morten Kabell og slog fast:

»Jeg tror ikke, kommunen taber retssager om dette.«