København mangler små lejligheder

Priserne fortsætter ufortrødent opad, især på grund af mangel på lejligheder under 75 kvm., vurderer Nykredit – som ikke desto mindre advarer om, at priserne kan begynde at falde igen, så blandt andet developere må imødese en risiko, hvis de prøver at møde efterspørgslen.

ARKIVFOTO: Priserne fortsætter ufortrødent opad, især på grund af mangel på lejligheder under 75 kvm., vurderer Nykredit – som ikke desto mindre advarer om, at priserne kan begynde at falde igen, så blandt andet developere må imødese en risiko, hvis de prøver at møde efterspørgslen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Der bliver bygget boliger på højtryk i København, men måske har developerne fokuseret for meget på lejligheder, der er store nok til at rumme en familie.

I hvert fald forbinder cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit det med en mangel på små lejligheder, når nye tal fra bankernes og realkreditinstitutternes brancheforening, Finans Danmark, viser, at priserne på lejligheder endnu engang tog et hop opad i andet kvartal.

Priserne er steget med 2,2 procent i kvartalet, og det betyder samtidig, at prisstigningen over et helt år fortsat ligger omkring 10 procent.

»Efter vores mening skyldes de høje prisstigninger en uligevægt mellem udbud og efterspørgsel. Særligt øget efterspørgslen på mindre lejligheder i størrelsen 50-75 kvm. presser gennemsnitsprisen op. Samtidig bliver efterspørgselspresset kun lettet svagt gennem nybyggeri, hvor de fleste nye lejligheder er større end 75 kvm,« skriver Tore Stramer i en analyse.

Desværre er det et problem, som kan vare ved en årrække fremover, for Tore Stramer tør ikke love developerne, at priserne holder på længere sigt, så de trygt kan bygge løs.

»Det er vigtigt at påpege, at en lang periode, hvor priserne stiger mere end indkomsterne, øger sandsynligheden for en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, flader ud eller ligefrem falder. Efterspørgslen daler simpelthen, fordi færre vil og kan betale prisen. Årlige prisstigninger på 10 procent er derfor på ingen måde en naturlov på det københavnske ejerlejlighedsmarked, og det er ikke en udvikling, som man skal stirre sig blind på,« skriver Tore Stramer.

Han påpeger, at myndighederne decideret prøver at sætte en prop i prisstigningerne. Konkret vil nye regler fra den 1. oktober begrænse realkreditinstitutternes mulighed for give variabelt forrentede lån til boligkøbere, der påtager sig en gæld på mere end fire gange deres indkomst før skat.