København kommer først ud af boligkrisen

Hvis de historiske erfaringer fra tidligere boligkriser kan bruges til noget, så vil priserne først begynde at stige efter 2010, og det vil være i København, at markedet retter sig først, viser ny analyse.

Når boligmarkedet tør op, vil det sandsynligvis tage fart først i hovedstadsområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Boligkrisen med prisfald, få handler og lange salgstider ramte København først. Men det bliver med stor sandsynlighed også København, som først vrister sig fri af krisen igen. Sådan har det i hvert fald været under tidligere ned- og opture på det danske boligmarked, viser en analyse fra ejendomsmæglerkæden Home.

De peger på, at det under begge de to store bygge- og boligkriser, som har huseret herhjemme gennem de sidste 30 år, var huse og lejligheder omkring København, der blev ramt af de største prisfald. Men da markedet rettede sig igen, var det i de samme områder, at priserne først genvandt noget af det tabte med størst fart.

Hvis længden og dybden af de tidligere kriser gentager sig, så vil det nu så fastfrosne københavnske boligmarked først begynde at tø bare lidt op fra og med 2010, mens jyder, fynboer og andre øboer må vente et år eller mere endnu efter dette.

Da markedet vendte i foråret 1994 steg priserne meget hastigt, og allerede i 1996 var de steget med mere end 25 pct. omkring København, mens de kun var steget med 15 til 20 pct. i de øvrige dele af landet. Home mener dog, at den nuværende boligkrise muligvis kan blive kortere end krisen efter midtfirsernes kartoffelkur og skattereform, hvor markedet først for alvor kom til hægterne efter syv års ørkenvandring.

Gennemsigtigt marked

Årsagen er, at gennemsigtigheden på boligmarkedet er større end nogensinde. Ikke mindst på grund af internettet er det blevet nemmere at danne sig et overblik over udviklingen, hvorfor tilpasninger i priserne – både når det går op og ned – sker hurtigere end før.

Et argument for et hurtigere skifte er også, at renten er på vej mod et historisk lavt niveau i løbet af 2009, eftersom Den Europæiske Centralbank og dermed også Danmarks Nationalbank ventes at sænke renten en del. Oven i det er skatten allerede sænket lidt ved indgangen til 2009. Og mere kan være på vej. Der tales i hvert fald meget om økonomiske redningspakker, ikke bare til banker og realkredit, men også til dansk økonomi som helhed, så danskerne får flere penge mellem hænderne.

Læs også: Så meget falder renten

At boligkrisen bliver af længere varighed end sidst, kan selvsagt også ske. For det taler den omstændighed, at den økonomiske usikkerhed lige nu er ekstremt stor. Arbejdsløsheden er på vej op, tvangsauktionerne er for alvor begyndt at rulle. Det er ikke kun herhjemme, men i hele Europa, Asien, USA og Sydamerika, at den er gal. Det kan gøre den aktuelle krise til en langt mere alvorlig affære, end de fleste lige forestiller sig, hvis tingene arter sig på en uheldig måde.

Den meget store pukkel af ledige boliger er også større end i midtfirserne og er ikke sådan at afvikle på meget kort tid. Bankerne og realkredit er også blevet mere forsigtige med at låne penge ud, så mange kan slet ikke få lån som før.

Læs også: Banker i baglås over for boligkøbere

Endelig er priserne trods de seneste prisfald ganske højt oppe mange steder. Der skal således meget solide indkomster til omkring København, hvis man vil købe bare nogenlunde almindelige boliger, og den aktuelle krise kan meget vel betyde, at folk bliver mere forsigtige end før.

International krise

I 1980erne var det politiske indgreb med kartoffelkuren og en skattereform, der satte boligmarkedet i bakgear, nu er det den globale økonomi. Så modsat tidligere kriser er det ikke et politisk indgreb, der står bag den nuværende nedgang på boligmarkedet. Udviklingen er heller ikke et isoleret dansk fænomen, men i høj grad noget, der ses i mange vestlige lande.

Udviklingen er især drevet af de stigende renter siden 2005 og et skifte i den globale vækst. Senest har penge- og bankkrisen forværret markedet.

Læs også: Seks afgørende afgørende faktorer for boligmarkedet