København fortsat lukket for skolelærere

Trods de faldende boligpriser og den lave rente, er det er fortsat svært for skolelærere at købe et hus på 140 kvadratmeter lige omkring København. Det viser nye beregninger.

I og omkring København skal man typisk tjene 70.000 kroner om måneden for at få råd til et hus på 140 kvadratmeter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Linda Henriksen

Politibetjente, sygeplejersker, skolelærere og andre uden forkromede lønninger har fortsat svært ved at få foden inden for på boligmarkedet lige omkring København. I hvert fald, hvis de ikke har nogen formue eller friværdi i en tidligere bolig, som kan bruges til udbetaling.

De fleste steder i Nordsjælland og andre steder lige omkring København, skal man således tjene mindst 70.000 kroner om måneden før skat for at få råd til et typisk hus på 140 kvadratmeter. Det er mere end de 60.000 kroner, som to skolelærere typisk tjener - før pensionen er regnet med. Det er også en ganske meget over de 24.000 kroner, som er en typisk løn for én sygeplejerske, og som dermed skal finde en ægtefælle med en indkomst på mindst 46.000 kroner om måneden, før drømmen om at få et parcelhus i eksempelvis Ballerup, Brøndby, Rødovre eller Allerød kan realiseres.

Det viser beregninger, som Danske Bank har udarbejdet for Berlingske Business. De tager udgangspunkt i en ung familie, der kun har fem procent til udbetalingen. Det vil sige, at de skal have eksempelvis 150.000 kroner i opsparing, hvis de skal købe en bolig til tre millioner kroner.

»Beregningerne forudsætter også, at familien skal have 14.000 kroner til forbrug, når bolig, bil, børn og andre faste udgifter er betalt om måneden,« siger økonom i Danske Bank, Tore Damgaard Stramer.
Med disse krav, skal skolelæreren eller politibetjenten helt ned til Ringsted eller Sorø for at få råd til et almindeligt hus. Men selv her kan to sygeplejersker ikke være med.

Hvis boligpriser falder

Danske Bank har også regnet på, hvad lønkravet til huskøbere omkring København vil være fremme mod udgangen af 2009, hvis boligpriserne i snit på landsplan falder med fem procent fra det aktuelle niveau.
Det gør det lidt nemmere at købe bolig, men fortsat er kravet til indkomsten ret høj og over, hvad helt almindelige lønmodtagere med offentlige job tjener.

»Men sådan har det sådan set altid været. Hvis man lige ser bort fra nogle enkelte perioder i fattigfirserne, så har det stort set altid været svært for folk med relativ små indkomster, at købe et hus i Nordsjælland eller i lige omkring København,« siger Tore Damgaard Stramer.

Danmarks Lærerforening har for nylig undersøgt manglen på lærer i folkeskolen.

Resultatet viser, at lærermanglen er stor og stigende især i Nordsjælland, hvor boligpriserne er høje. Om det skyldes de høje priser på fast ejendom, viser undersøgelsen ikke noget om, men det er nærliggende at tro det.

Læs også: Boligkrisen er langtfra slut