Køb ikke forældrekøb for at tjene penge

Køb kun en bolig til dine børn, hvis du vil hjælpe dem godt igennem studieårene - ikke for at tjene penge, lyder det fra boligøkonomer.

Køb kun en bolig til dine børn, hvis du vil hjælpe dem godt igennem studieårene - ikke for at tjene penge, lyder det fra boligøkonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være svært at finde en god og billig studiebolig i de store byer. Især om sommeren, hvor tusindvis af unge leder efter tag over hovedet inden efterårets studiestart.

Derfor vælger mange forældre at købe en lejlighed til deres børn. Hos ejendomsmæglerkæden Home har hver sjette solgte ejerlejlighed fra 2011 til 2015 været et forældrekøb.

Hvis man overvejer at købe en lejlighed til sit barn, skal man gøre sig grundige overvejelser, inden man investerer.

Først og fremmest skal man kun købe en bolig til sit barn, hvis der er en nytteværdi. Det skal ikke være for at tjene penge. Det mener både Morten Skak, boligøkonom og lektor ved Syddansk Universitet og Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Der er omkostninger forbundet med køb og salg af en bolig, og boligpriser kan stige og falde. Der er en risiko for, at man taber penge, og derfor skal hovedformålet med forældrekøb være at hjælpe ens barn,« siger Christian Hilligsøe Heinig til Ritzau Fokus.

Hvis man beslutter sig for at købe, er det vigtigt at finde en lejlighed, der er langtidsholdbar.

»Det er en god idé at overveje, om barnet har lyst til at blive boende efter studietiden, og om lejligheden er stor nok til, at en eventuel kæreste kan flytte ind. Eller om man selv kan få glæde af lejlighed til seniortilværelsen,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Boligøkonom Morten Skak mener, at man skal regne med at beholde forældrekøbet i mindst fem år. Men man kan sagtens købe en lille studielejlighed.

»Der vil stadig være mange enlige og unge, der vil efterspørge små lejligheder i fremtiden, med mindre de er meget små eller har dårlige sanitære forhold,« siger han.

Når man har øje på en lejlighed, er det vigtigt at tjekke om boligens ejerforening overhovedet tillader udlejning, så ens barn kan bo i lejligheden lovligt, forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

Man skal også have styr på, hvad markedsvejen er i det område, lejligheden ligger. Af skattemæssige årsager, må lejen ikke sættes for lavt.

»Når man har fundet den rette markedsleje, er det en god idé at lave en rigtig lejekontrakt med sit barn. Det er også et krav for at lejeren kan modtage boligsikring,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Når det kommer til finansieringen af forældrekøbet, er der flere ting, man med fordel kan overveje. Ifølge Morten Skak er det mere risikabelt at købe forældrekøb nu end sidste år, blandt andet fordi priserne er steget og muligheden for en rentestigning er kommet nærmere.

»Man kan gøre sig mere immun over for rentestigninger ved at tage et fastforrentet lån med afdrag. Hvis man pludselig skal ud af lejligheden, er det rart at have kørt lånet ned gennem afdrag, så man ikke risikerer, at lånet er større end det beløb boligen er værd,« siger Morten Skak.

Hvis man har en god friværdi i sit hus, kan det være en god idé at tage lånet til forældrekøbet i huset i stedet for i lejligheden.

»Man kan formentlig få en lavere bidragssats ved at låne i huset, end ved at låne i ejerlejligheden. Der kan være penge at spare,« siger Morten Skak.