Køb friske fisk til ren spotpris

Hvis man ikke er bange for at gå i krig med garvede opkøbere af fisk, så kan der gøres rigtigt gode køb på de lokale fiskeauktioner. Læs, hvordan Lars Erik Skovgaard kæmpede om fem pighvar.

Auktionarius John Hesberg svinger taktstokken over et mindre parti jomfruhummere på Skagen Fiskeauktion. Alle og enhver kan byde på disse lækkerier, men det kræver, at man har mod og kan hamle op med de lokale opkøbere, der ofte er gavede gutter med stor erfaring. Denne sommer lå prisen de fleste dage for jomfruhummere af god kvalitet omkring 85 kroner kiloet uden moms. Foto: Betina Garcia Fold sammen
Læs mere

Store flotte rødspætter til 25 kroner kiloet. Hele friske torsk til 40 kroner kiloet. Jomfruhummer af topkvalitet til 85 kroner kiloet. For enhver med blot lidt interesse for mad – og især fisk – lyder det nærmest som rene fantasipriser. Især i København, hvor prisen hos en fiskehandler let kan være det dobbelte eller tredobbelte.

Men det kan faktisk lade sig gøre at købe fisk til priser som disse. Det kræver bare lidt gåpåmod – eller skal vi sige frækhed. Det kræver også, at man står tidligt op, og møder op på de lokale fiskeauktioner. Det gjorde jeg selv i forrige uge, hvor jeg var på sommerferie i Skagen.

Ofte har jeg blot for underholdningens skyld besøgt Skagen Fiskeauktion klokken syv om morgenen, hvor auktionen begynder, for at kigge på alle de spændende og mange forskellige fisk, der sælges i rasende fart og i enorme mængder. Næsten hver eneste gang er jeg gået fra stedet med en tanke om, at det alligevel er pokkers, at så gode torsk, og så flotte rødspætter, bliver solgt så billigt.

Så i år tog jeg mod til mig og spurgte den lokale auktionarius, der styrer slagets gang med hård hånd, om almindelige mennesker må byde på fiskeauktionen. Svaret var, at auktionen er offentlig, og alle kan byde, bare de er kreditværdige.

Åbent for alle

Så med stor spænding stod jeg næste morgen klar til at byde på flere forskellige kasser med fisk. Det var selvsagt mindre partier, der havde min interesse, for ti ton sild, eller 200 kasser med torsk, er en anelse mere, end der er plads til i min fryser. Men der er masser af fiskekasser med mindre partier, som sælges for sig selv. Desværre lykkedes det mig ikke første dag, at få købt noget. Jeg gik lidt trist fra auktionen med en fornemmelse af, at de lokale opkøbere, der typisk er garvede gutter, der ikke har lavet andet de seneste 25 år, havde rottet sig sammen for at hindre, at en grøn turist som mig skulle ødelægge deres indbringende forretning.

En kasse pighvar

Men næste dag stod jeg der igen. Hurtigt fik jeg set mig varm på en kasse med fem store pighvar, der er en sand lækkerbisken. Da turen kom til »min« fiskekasse, rakte jeg fingeren op og blev bare ved med at pege opad, lige ind til det magiske øjeblik indtraf, hvor der blev slået med en stok på fiskekassen og råbt »92.«

Drømmen var gået i opfyldelse. Jeg havde fået fem pighvar til 92 kroner kiloet, hvilket udløste sure tilråb fra flere af de lokale opkøbere. Men for mig var det en sejr af de helt store.

Oven i hammerslaget på 92 kroner, skulle der også betales moms, så prisen endte på 115 kroner kiloet og blev betalt kontant efter auktionen på det lokale kontor.

På vejen hjem, hvor pulsen var lidt højere end normalt, kunne jeg ikke nære mig for lige at dreje inden om den lokale fiskehandler på Skagen Havn for at se, hvad han tager for pighvar. Prisen var 95 kroner – halvkiloet. Så købet af fisk på auktion var tydeligvis en god handel. Af samme grund står jeg inden længe igen blandt de hårde drenge på Skagen Fiskeauktion.

Jeg overvejer faktisk at anskaffe en velvoksen kummefryser, så jeg kan købe lidt større partier, og skabe lidt større kamp om de både sunde og velsmagende lækkerier fra havets bund.