Køb dit pasbillede på nettet og spar penge

Du kan få dit pasfoto til næsten halv pris ved at tage billedet selv og få det printet på nettet. Men vær opmærksom på kravene.

Dansk pas. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne har i årevis betalt i dyre domme for nye fotos til pas- eller kørekort.

Det koster typisk mellem 125 og 150 kroner at få taget et foto til pas eller kørekort hos Borgerservice eller hos en fotohandler. Det viser en opgørelse som Berlingske har lavet.

Gennemsnitsprisen på et pasbillede hos 20 tilfældigt udvalgte fotohandlere er 136 kroner.

Den høje pris hænger efter alt at dømme sammen med, at landets fotohandlere og kommunernes førende pasfotoudbyder Scan-Tech har lavet kartelaftaler og koordineret, hvad prisen på pasfotos skal være, viser en foreløbig rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som Berlingske har fået indsigt i.

Hos Borgerservice kan prisen på pasfotos dog svinge afhængigt af, hvor i landet man bor.

I Københavns Kommune koster det 95 kroner at få taget et pasbillede.

Men med et digitalkamera og et par klik med musen, kan man købe sine billeder til pas og kørekort billigere på nettet.

Flere netvirksomheder tilbyder at redigere, beskære, printe og fragte billeder, som du selv har taget, så billedet kan bruges som pasfoto.

Og det er der intet forgjort i, hvis billedet lever op til kravene for pasfotos, siger Michael Skov Jensen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

- Så længe billedet overholder politiets regler for pas og kørekort, er der ikke krav om, at det skal komme fra kommunen eller en fotohandler, siger Michael Skov Jensen.

Hos www.foto-fabrikken.dk koster det for eksempel 75 kroner inklusiv fragt for seks pasfotos. Hos www.pasfoto.dk er prisen 85 kroner inklusiv fragt for seks pasfotos.

På www.billedbutikken.dk kan man få fire billeder for 77 kroner inklusiv fragt, mens det koster 99 kroner inklusiv fragt at få fire billeder fra www.idfoto.dk.

Man skal dog være opmærksom på, at det billede, man uploader, lever op til politiets krav. Nogle butikker har ingen "godkendelsesgaranti".

Men så længe billedet er taget korrekt, er der heller ingen ko på isen hos Borgerservice.

- Man kan altid komme på Borgerservice med et 'gammeldags' billede printet på fotopapir eller gå til en fotohandler og få billedet uploadet digitalt, så Borgerservice kan hente billedet ned fra nettet, siger Stefan Jessing Lund, pressekonsulent hos Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, som den københavnske Borgerservice hører under.